Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Καλή συμφωνία ή θα προσφύγουμε στον λαό

Για τον κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης αν φύγει η Ελλάδα έκανε λόγο στο BBC ο υπουργός. Εχουμε διάθεση συμβιβασμού, όμως η συμφωνία πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη. Σε διαφορετική περίπτωση θα ρωτήσουμε το λαό γιατί δεν έχουμε εντολή για Grexit.

Τσακαλώτος: Καλή συμφωνία ή θα προσφύγουμε στον λαό

«Αν η Ελλάδα φύγει, το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ραδιόφωνου το BBC, τονίζοντας πως «άπαξ και φύγει μια χώρα, αλλάζει η νομισματική ένωση και γίνεται ένα σύστημα σταθερών επιτοκίων, όπου πλέον είναι θέμα κόστους και οφέλους το αν θα φύγει μια άλλη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, «ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι πως η διάσπαση του ευρώ θα μας επιστρέψει σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, σε εθνικισμούς και στις πολιτικές που είχαμε την δεκαετία του 1930».

Όπως ανέφερε, η όποια συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές θα πρέπει να είναι οικονομικά εφικτή, καθώς η χώρα θα πρέπει να μπορεί να τηρήσει της δημοσιονομικές της υποσχέσεις: «έχουμε διάθεση συμβιβασμού, προτείναμε ιδέες, ενώ οι θεσμοί παρουσίασαν ένα χαρτί που ήταν πολύ κοντά στην αρχική τους πρόταση. Έτσι, αυτό που λέμε είναι ότι μπορούν να γίνουν περαιτέρω υποχωρήσεις, μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος, όμως το τελικό προϊόν αυτών που θα συμφωνήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις για την μελλοντική χρηματοδότηση, για το επενδυτικό πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι οικονομικά εφικτό».

Όπως τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ελλάδας, αν δεν υπάρξει μια καλή συμφωνία, η χώρα θα πρέπει να προσφύγει στον λαό γιατί δεν έχουμε εντολή να φύγουμε από το ευρώ. Εντολή μας είναι να κλείσουμε την καλύτερη συμφωνία εντός ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v