Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aπορρίφθηκε η παράταση του προγράμματος

Απορρίφθηκε η ελληνική πρόταση για παράταση όπως είχε προτείνει το EWG. Πληροφορίες ότι συνεχίζουν οι ΥΠΟΙΚ χωρίς τον Γ. Βαρουφάκη. Αναβλήθηκε για αργότερα η ενημέρωση τύπου. Οι επικοινωνιακές κινήσεις και το email που διακινείται στις Βρυξέλλες.

Aπορρίφθηκε η παράταση του προγράμματος

Απορρίφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρόταση για παράταση του ελληνικού προγράμματος για λίγες εβδομάδες, όπως είχε προτείνει το EWG. 

Ο Γ. Βαρουφάκης διαφώνησε με την απόφαση και αποχώρησε. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι υπουργοί οικονομικών συνεχίζουν άτυπα τη συζήτηση χωρίς την παρουσία του Ελληνα υπουργού Οικονομικών. Η συνέντευξη τύπου αναβλήθηκε για αργότερα.

Τα σενάρια

Στο τραπέζι έπεσαν τρία σενάρια:

1. Αποσύρονται όλα τα έγγραφα και επιστρέφουμε στις 20 Φεβρουαρίου όπου ξανα-ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις από την αρχή. Αυτό προϋποθέτει παράταση χωρίς όμως χρηματοδότηση.

2. Στο τραπέζι μπαίνει η συμφωνία του Βερολίνου, της 1ης Ιουνίου όπως αυτή διατυπώθηκε μετά την συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, και Λαγκάρντ η οποία είχε μεν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά σκληρές αλλαγές σε ασφαλιστικό, ΦΠΑ και εργασιακά

3. Κατατίθεται στο Eurogroup η συμβιβαστική πρόταση που τελειοποίησαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και που περιείχε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ελαφρές βελτιώσεις σε ΦΠΑ, στο ΕΚΑΣ και κάποιες τροποποιήσεις στην φορολόγηση των νησιών.

Οι επικοινωνιακές κινήσεις

Οι ετοιμασίες για το ρίξιμο της ευθύνης στην ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη ξεκινήσει και θα κινούνται στην λογική ότι ήξερε για την νέα συμβιβαστική πρόταση που θα είχε κατατεθεί σήμερα στο Eurogroup και με την κίνηση του δημοψηφίσματος την μπλόκαρε καθώς, κατά τους δανειστές, η αρχική επιλογή της κυβέρνησης ήταν η ρήξη.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η πρόταση ήταν αδύνατο να μην γινόταν αποδεκτή από την Ελληνική πλευρά.

Αυτός ο επικοινωνιακός ισχυρισμός όμως δεν δείχνει να ευσταθεί καθώς οι βελτιώσεις που υποτίθεται ότι θα παρουσιάζονταν σήμερα στο Eurogroup ήταν γνωστές από την Παρασκευή το πρωί και ήταν μηδαμινές. Η τεράστια διαφορά μεταξύ των κειμένων της Δευτέρας και της Τετάρτης (μετά από την παρέμβαση του ΔΝΤ) δεν εξηγούνται από τις πηγές. Δεν δίνουν απάντηση ούτε για την μεγάλη αισιοδοξία της Δευτέρας και για τις πολλές δηλώσεις ότι η ελληνική πρόταση γίνεται δεκτή ως βάση για διαπραγμάτευση, ενώ την Τετάρτη η πρόταση των δανειστών «σκλήρυνε» και το κλίμα άλλαξε ενώ ξαφνικά το κείμενο της Δευτέρας εξαφανίστηκε ως ανεπαρκές.

Προς το παρόν τουλάχιστον, τα τηλέφωνα αρχηγών κρατών και των επικεφαλής των θεσμών έχουν πάρει φωτιά, και το κλίμα συγκεχυμένο ως προς την επόμενη μέρα.

Μετριοπαθείς φωνές έλεγαν στο Euro2day ότι «this is a gray area» με όλα τα πιθανά variables να είναι ανοικτά, όπως από το ακραία καλό σενάριο (ξαφνική λύση) ως το ακραία κακό (απόφαση της ΕΕ για απόσυρση από τις διαπραγματεύσεις) να είναι στο ίδιο καλάθι.

Ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση πάει τις επόμενες δυο μέρες, ενώ κάποιες άλλες έβλεπαν πιο μακριά.

Πάντως υπάρχουν και οι συνήθεις «ύποπτοι» αξιωματούχοι που ενημερώνονται από συγκεκριμένους αρχηγούς κομμάτων στην Αθήνα για το Σύνταγμα, τις εκλογές και πώς μπορεί να κινηθεί η πολιτικά κατάσταση εάν η κυβέρνηση εξαναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές.

Υπάρχει μάλιστα και συγκεκριμένος αξιωματούχος της ΕΕ που ήδη έστειλε email σε κορυφαία στελέχη σε ΕΕ και ΗΠΑ εξηγώντας ότι τώρα η Ευρώπη πρέπει να σπρώξει προς τις εκλογές και να στοχεύσει στην επικοινωνιακή τακτική εντός και εκτός Ελλάδος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ήθελε εξαρχής την έξοδο από το ευρώ.

Το email αυτό, που είδε το Euro2day.gr παρέθετε και αναλύσεις για τα νέα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα σε περίπτωση που οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ως διαμαρτυρόμενοι, θα κινηθούν σε άλλα φιλικά για τους πιστωτές κόμματα!

Πάντως, η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει σε όλες τις πλευρές ότι είναι ανεξάρτητη αρχή και δεν επηρεάζεται από τις ελληνικές εξελίξεις. Αυτό ίσως σημαίνει ότι μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυχτα, όταν λήγει το πρόγραμμα, θα μπορεί να δώσει αρκετό ELA στις τράπεζες ώστε να «κρατηθεί» το σύστημα μέχρι το δημοψήφισμα.

Παρά το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι μειοψηφία στο ΔΣ της ΕΚΤ, έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι όταν χρειάζεται μπορεί να επιβάλει την γνώμη του παρά τις διαμαρτυρίες των σκληροπυρηνικών.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές από την Καγκελαρία ανέφεραν ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που οι υπουργοί οικονομικών ενέκριναν την ελληνική πρόταση για παράταση λίγων εβδομάδων, δεν θα περνούσε από την Μπούντεσταγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v