Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Μας χώριζαν μόλις 60 εκατ. ευρώ

Η απόσταση που χώριζε την ΕΕ και τους Έλληνες στη διαπραγμάτευση ήταν μόλις 60 εκατ. ευρώ, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν ενδιαφέρονταν για συμφωνία.

Γιούνκερ: Μας χώριζαν μόλις 60 εκατ. ευρώ

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ ήταν «τόσο κοντά» στο να κλείσουν συμφωνία με την Ελλάδα που οι δυο πλευρές «παζάρευαν» για μόλις 60 εκατ. ευρώ, όταν οι έλληνες αξιωματούχοι ξαφνικά αποχώρησαν, δήλωσε σε πολιτικούς του συμμάχους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το Politico.

Μιλώντας σε μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Γιούνκερ συνέχισε τις σκληρές επικρίσεις κατά των Eλλήνων ηγετών, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκαν να κλείσουν συμφωνία, ενώ ο Βαρουφάκης έβγαλε τους διαπραγματευτές του από την αίθουσα την ώρα που βρίσκονταν τόσο κοντά σε συμφωνία.

«(ο Γιούνκερ) είπε πως ήμασταν έτοιμοι να διαθέσουμε μπροστά μελλοντικά κεφάλαια για την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε την προσφορά, κάτι που τους έπεισε ότι (οι Έλληνες) δεν ενδιαφέρονταν για συμφωνία και πως το θέμα ήταν ιδεολογικό», ανέφερε στο Politico μέλος του κοινοβουλίου που βρίσκονταν στη συνεδρίαση.

«Είπε, 'ήμασταν τόσο κοντά, στην πραγματικότητα, ήμασταν τόσο κοντά που ήταν μόλις 60 εκατ. ευρώ για τα οποία τσακωνόμασταν'».

Όπως αναφέρει το Politico, τρεις πηγές που βρίσκονταν στην αίθουσα περιέγραψαν το ποσό των 60 εκατ. ευρώ, είπαν όμως ότι ο Γιούνκερ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες ως προς το τι ακριβώς αναφέρονταν.

Το κλίμα ήταν τεταμένο ενώ ο Γιούνκερ εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη συνεργασία με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, συνεχώς άλλαζαν τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι να κλείσουν συμφωνία όσο και αν έκαναν πίσω οι διαπραγματευτές της ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v