Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SZ: Η Ευρώπη πρέπει να εμποδίσει την εξαθλίωση της Ελλάδας

Έκκληση για βοήθεια στην Ελλάδα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και χάους, απευθύνει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στους Ευρωπαίους ηγέτες. Ένα έθνος εντός Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να ζήσει εξαθλίωση και χάος.

SZ: Η Ευρώπη πρέπει να εμποδίσει την εξαθλίωση της Ελλάδας

Άσχετα από το πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες και πόσο ξεροκέφαλη είναι η κυβέρνησή τους: η Ευρώπη πρέπει να εμποδίσει την κατάρρευση της χώρας σε κατάσταση εξαθλίωσης κι αυτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γράφει στο κύριο άρθρο της η ιστοσελίδα της Sueddeutsche Zeitung.

Ο ύμνος της Ευρώπης, γράφει η εφημερίδα, είναι ο ύμνος στη Χαρά του Beethoven από την 9η Συμφωνία. Επίσημα, ως ύμνος θεωρείται μόνο το ορχηστρικό της τμήμα. Όμως αυτές τις μέρες, καλό είναι να θυμόμαστε και το κείμενο της Ωδής, όπως το έγραψε ο Γερμανός ποιητής Φρήντριχ Σίλλερ. Το χορωδιακό μιλάει για τη συντροφικότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων και χαρά να είναι κανείς «φίλος ενός φίλου». Αν μάλιστα κάποιος διαβάσει όλο το ποίημα θα βρει έναν στίχο, με τον οποίο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα χαιρόταν ιδιαιτέρως: «Το βιβλίο με τα χρέη (σ.σ. και τις ενοχές) ας το σβήσουμε. Aς συμφιλιωθεί όλος ο κόσμος».

Ίσως η Ωδή θα μπορούσε να θυμίσει στους Ευρωπαίους, ότι η Ε.Ε. είναι κάτι πέρα από θεσμούς, συνόδους κορυφής και ένα νόμισμα που το λένε ευρώ. Η Ευρώπη, όπως την συνέλαβαν οι ιδρυτές της μετά τους παγκοσμίους πολέμους, δε θα έπρεπε να συνίσταται απλώς και μόνο σε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Πολύ περισσότερο, οι λαοί της ηπείρου θα έπρεπε να αισθάνονται ο ένας κοντά στον άλλον και να είναι αλληλέγγυοι μεταξύ τους. Αυτό είναι το πνεύμα της Ωδής στη Χαρά, τόσο μακρινό από τη σημερινή Ε.Ε.

Τι θα έπρεπε λοιπόν σε αυτό το πνεύμα να κάνει τόσο η Α. Μέρκελ όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη έναντι της Ελλάδας; Πράγματι, συντροφικότητα και σβήσιμο του βιβλίου των χρεών δε σημαίνει να χαρίζεις λεφτά χωρίς όρους και χωρίς αυτό να έχει καμία ανταπόκριση. Η Ευρώπη μπορεί να αντιστέκεται στον Τσίπρα, αλλά θα πρέπει να βοηθήσει το λαό στην ανάγκη.

Η Ελλάδα, εξ' αιτίας της ακαμψίας της ελληνικής κυβέρνησης, θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί στο χάος: Συνταξιούχοι, ασθενείς, άνεργοι νέοι, αλλά και πολλοί άλλοι Έλληνες απειλούνται με καταστάσεις που κανείς δε θα έπρεπε να θεωρεί πιθανές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βία και εξεγέρσεις θα μπορούσαν να ξεσπάσουν. Και μπροστά σε μία τέτοια προοπτική, η Ε.Ε. και τα υπόλοιπα κράτη δε θα έπρεπε να καθυστερήσουν ούτε μία στιγμή. Θα πρέπει να ετοιμαστούν να βοηθήσουν όσους απειλούνται από εξαθλίωση: γρήγορα, αποτελεσματικά και – σε αυτήν την περίπτωση – χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την Ελλάδα απειλεί ένας σεισμός. Κι όταν έχεις θύματα από το σεισμό δε ρωτάς για λόγους και αιτίες. Βοηθάς. Οι αναλύσεις θα 'ρθουν μετά.

Η υπόλοιπη Ευρώπη – με όλη την κριτική που μπορεί να ασκεί έναντι της ελληνικής πολιτικής σκηνής – πρέπει να δείξει ότι δεν έχει τίποτα εναντίον των Ελλήνων, όπως κι αν αυτοί ψηφίσουν στο δημοψήφισμα την Κυριακή. Κι ότι είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα κι αν σε λίγο θα πληρώνουν ξανά με δραχμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο