Τριετές πρόγραμμα από τον ESM ζητά η Ελλάδα

Για μεταρρυθμίσεις σε φόρους και το ασφαλιστικό δεσμεύεται η Αθήνα. Ετοιμη να νομοθετήσει από την επόμενη εβδομάδα. Ηπια διατυπωμένο το αίτημα για το χρέος. Εξέταση του αιτήματος από Κομισιόν-ΕΚΤ ζητά ο Ντάισελμπλουμ. Μόνο με το χρέος θα ασχοληθεί το ΔΝΤ.

Τριετές πρόγραμμα από τον ESM ζητά η Ελλάδα

Αίτημα για τριετές πρόγραμμα κατέθεσε η Ελλάδα. Στο αίτημα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα αλλά και στο ασφαλιστικό οι οποίες μάλιστα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η χώρα καλωσορίζει την «ευκαιρία να αναζητηθούν» πιθανά μέτρα για να γίνει το χρέος βιώσιμο.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ESM έκανε γνωστό ότι το Ταμείο έλαβε το αίτημα της Αθήνας. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αλλά το θέμα θα εξεταστεί σε επίπεδο EWG. Την είδηση γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ μέσω twitter. 

To κείμενο της επιστολής

«Αγαπητέ Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντή

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας («η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα»), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης ESM δεδομένου του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση («Δάνειο» ή «Πρόγραμμα») με περίοδο διαθεσιμότητας τριών ετών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 στις Κατευθυντήριες Γραμμές των Δανείων. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του Mεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:

-Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
-Μέτρων που σχετίζονται με τις συντάξεις

Θα συμπεριλάβουμε επίσης επιπλέον ενέργειες που η Δημοκρατία θα αναλάβει ώστε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει περαιτέρω την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου, θα ορίσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς για να παρουσιαστεί στο Eurogroup.

Μαζί με τα ανωτέρω αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος ή και νωρίτερα να αποκτήσει ξανά πλήρη πρόσβαση στις αγορές ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της αλλά και να αποκτήσει διατηρήσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση.

Ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως.

Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται το κατεπείγον του αιτήματός μας δεδομένων του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επικείμενων υποχρεώσεων αλλά και της εκπεφρασμένης πρόθεσής μας να αποπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης σεβόμενη τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.

Αυτή η επιστολή υπερισχύει της προηγούμενης με ημερομηνία 30 Ιουνίου».

Ντάισελμπλουμ: Το ΔΝΤ να εξετάσει το χρέος

Μετά την επιστολή της κυβέρνησης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για να εξετάσουν αν το αίτημα της Ελλάδας στον ESM πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που ορίζουν τα άρθρα 2 και 13.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ESM και επικεφαλής του Eurogroup ζητά από τους δύο αξιωματούχους να εξετάσουν αν υφίσταται κίνδυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, καθώς και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει - από κοινού με την Κομισιόν και την ΕΚΤ - μόνο στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που αποτελεί την τρίτη προϋπόθεση για να αποφασίσει το Συμβούλιο των Διοικητών αν θα παραχωρήσει στήριξη στην Ελλάδα.

* Δείτε όλη την επιστολή στα αγγλικά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v