Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της κρίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει σήμερα για συνέδριο ή εσωκομματικό δημοψήφισμα. Προς τα πού γέρνει η πλειοψηφία. "Προσπαθήσαμε να γίνουμε ενιαίο κόμμα από κόμμα των τάσεων, αλλά δεν το καταφέραμε", ομολόγησε ο Τσίπρας. Αποφασισμένη για ρήξη η Αριστερή Πλατφόρμα.

Η ώρα της κρίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο Σινέ Κεραμεικός θα προβληθεί σήμερα η πρώτη πράξη από το τέλος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει με θέμα πώς και πότε θα αποφασίσουν τα στελέχη ή όλα τα μέλη του κόμματος: πρώτον, για το εάν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη συμφωνία με τους δανειστές και, δεύτερον, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παραμείνει κυβερνητικό κόμμα ή να επιστρέψει στην «ασφάλεια» της αντιπολίτευσης, αφού προηγουμένως παραιτηθεί η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές.

Στην ουσία θα κληθούν να απαντήσουν «ναι ή όχι στον Τσίπρα» αφού ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός έχει πάρει θέση: μένουμε στην κυβέρνηση και το παλεύουμε.

Χθες μάλιστα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο» έθεσε ειρωνικά και το ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να προτιμήσει αποχή από τις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν, για να μη διακινδυνεύσει νέα νίκη, εάν επικρατήσει η άποψη ... «πιο καλή η αντιπολίτευση».

Ραντεβού στις (εσωκομματικές) κάλπες

Ετσι, στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα ξεκινήσει με εισήγηση του κ.Τσίπρα:

--- Η ηγετική πλειοψηφία θα προτείνει Εκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, "διότι έκτακτες είναι οι καταστάσεις", με εκλογή μεγαλύτερου αριθμού συνέδρων σε σχέση με το κανονικό συνέδριο (του 2013), ώστε "να αντιστοιχηθεί ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ στον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ".

--- Εάν η Αριστερή Πλατφόρμα επιμείνει (όπως δείχνουν οι πληροφορίες) στην άποψή της να ληφθούν οι αποφάσεις "τώρα", δηλαδή πριν από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης ώστε να δεσμευθεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, η ηγεσία θα αντιπροτείνει τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Το σκεπτικό; Οτι οι αποφάσεις για το πώς θα πορευθεί από δω και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ληφθούν από τη βάση και όχι από ένα "δεδομένο και ελεγχόμενο συνεδριακό σώμα".

--- Το καρφί πηγαίνει στην Πλατφόρμα που επιμένει να συγκληθεί το Διαρκές Συνέδριο, καθώς σ΄αυτό θα μετέχει ο περιορισμένος αριθμός συνέδρων του 2013 "όπου οι συσχετισμοί είναι δεδομένοι".

Κατά την ηγεσία, δεν πρέπει να αποκλειστεί η βάση από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα κρίνουν την επόμενη μέρα του κόμματος.

Το δημοψήφισμα, λένε, θα μπορούσε να αποτραπεί μόνο εάν υποχωρήσουν "οι Λαφαζάνηδες" – κάτι όμως που μοιάζει αδύνατο. Μολις προχθές άλλωστε η Πλατφόρμα ζητούσε (μέσω στελεχών της) να διακόψει η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο κόμμα...

"Προσπαθήσαμε, αλλά δεν γίναμε ενιαίο κόμμα"

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα δεν έκρυψε χθες την άποψή του ότι οι εξαριστερών διαφωνούντες έχουν αποφασίσει προ πολλού τη ρήξη και τη διάσπαση – "και μακάρι να διαψευστώ", πρόσθεσε.

Τούτων δοθέντων, έδειξε να έχει συμφιλιωθεί κι ο ίδιος με την ιδέα του... αποχαιρετισμού. "Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε, έντιμα, να γίνει κόμμα των μελών από κόμμα των τάσεων, αλλά δεν τα κατάφερε", ήταν η θέση του.

Και πρόσθεσε: "Το μοντέλο του πολυσυλλεκτικού κόμματος μπορεί να λειτουργήσει στην αντιπολίτευση αλλά όχι στην κυβέρνηση. Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο κέντρα εξουσίας". Και, εν προκειμένω, "εκβιασμένη ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει", είπε. Εννοώντας, με το τελευταίο, ότι δεν μπορεί ένα τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας να καταψηφίζει τα κρίσιμα νομοσχέδια στη Βουλή αλλά να δηλώνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση.

Εδειξε μάλιστα να μην πιστεύει ούτε ο ίδιος πως θα ήθελαν οι διαφωνούντες να παραιτηθούν από βουλευτές και να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα.

Σε μία προσπάθεια απαξίωσης του πρωθυπουργού πάντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε χθες ότι δεν άκουσε τη συνέντευξη που παραχώρησε διότι είχε δουλειά...

Ο λόγος στα 30.000 μέλη

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η ηγεσία διαθέτει την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής (οριακά, έστω...) τότε η απόφαση του οργάνου θα είναι είτε για Εκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο είτε για εσωκομματικό δημοψήφισμα... το Σαββατοκύριακο.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο θα τον έχουν τα περίπου 30.000 οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια; Οι... ηττημένοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το κόμμα. Ετσι κι αλλιώς όσοι είναι βουλευτές δεν θα ξαναμπούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι (φθινοπωρινές...) εκλογές θα γίνουν με λίστα.

Εάν βεβαίως η ηγετική ομάδα δεν επιλέξει ριζική ανασυγκρότηση του κόμματος – ακόμη και με νέο τίτλο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v