Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για να αποτραπεί η νέα «γέφυρα»

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι στις 18 Αυγούστου θα φτάσει στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση. Τα “αγκάθια” και τα “συζητήσιμα” μέτρα και οι πιέσεις των δανειστών. Το Μαξίμου αποκηρύσσει κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού. Πλην απροόπτου “οι κάλπες θα στηθούν όταν θα έχει κρυώσει ο καιρός”.

Μάχη για να αποτραπεί η νέα «γέφυρα»
Μετά από πέντε μήνες διαπραγμάτευσης... μία τραπεζική αργία και ένα δημοψήφισμα, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ετσι κι αλλιώς απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για να επιβεβαιωθεί ή όχι, καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, στις 18 Αυγούστου πρέπει να ψηφισθεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή. Στην αντίθετη περίπτωση, η έκτακτη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή του ευρωομολόγου στις 20 Αυγούστου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων) θα είναι μονόδρομος.

«Μην μετράτε ημέρες που απομένουν αλλά ώρες κι αυτές είναι ...μόλις 360» αναφέρει υπουργός που παρακολουθεί από πολύ κοντά τη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι μιλά για διαβουλεύσεις σε 24ωρη βάση.

Aύριο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν

1. Για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ζητήματα της δικαιοσύνης.

2. Ζητήματα φορολογικής διοίκησης και φορολογικής πολιτικής.

Κουαρτέτο... σε τόνο πίεσης

Κυβερνητικές πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης «δεν διαψεύδουν και δεν επιβεβαιώνουν» τις πληροφορίες για σκληρά μέτρα που ζητά το ... κουαρτέτο των δανειστών (ή η κατά Γιούνκερ Quardiga).

Αυτή τη φορά ωστόσο δεν μιλούν και για "μάχη", παρουσιάζοντας την εικόνα μιας "συζήτησης με επιχειρήματα και ισοδύναμα", για να καταλήξουν στην αισιόδοξη πρόβλεψη ότι στο τέλος "θα αποτραπούν τα χειρότερα".

-Ως παράδειγμα, ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (σ.σ. στη θέση του Π.Λαφαζάνη) Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρει τον ΑΔΜΗΕ: ότι δηλαδή οι δανειστές αποδέχονται, σ΄αυτή τη φάση, να μπει αστερίσκος στην ιδιωτικοποίησή του και να συζητήσουν εναλλακτικές λύσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση εντός των ημερών.

-"Αστεία", επίσης, θεωρούν τη συζήτηση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 72 έτη (...) ωστόσο δεν αποκηρύσσουν την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ("ακόμη και από 1ης Ιουλίου") – μάλιστα επ΄αυτού είχε μιλήσει θετικά ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του. (Το θέμα έχει κολλήσει σε πρακτικά ζητήματα, όπως τι θα γίνει με όσους, έχοντας θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης σύνταξης με το ισχύον καθεστώς, παραιτήθηκαν ή έχουν ήδη παραιτηθεί από τις δουλειές τους για να υποβάλλουν αίτηση, ή τι θα γίνει με τους ένστολους-ένοπλους).

-Στο έτερο θέμα της αγροτικής φορολόγησης (σ.σ. "καυτό" όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) η κυβέρνηση επιμένει στο "άπλωμα" των νέων μέτρων μέσα στην επόμενη διετία "τουλάχιστον" και όχι στην άμεση εφαρμογή τους ώστε "να κτίζεται σταδιακά το νέο φορολογικό καθεστώς για την ύπαιθρο", όπως λένε.

-Στα μεγάλα αγκάθια ανήκουν οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές στο εργασιακό: ομαδικές απολύσεις, νέος κατώτατος μισθός (...τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για σταδιακή επαναφορά του προ μνημονίου κατώτατου) και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με έμφαση στον τρόπο λήψης απεργιακών αποφάσεων.

-Ως προς το Δημόσιο το πραγματικό πρόβλημα αφορά τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, καθώς τα αιτήματα για άμεση απόλυση των επίορκων με επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών και επαναφορά της αξιολόγησης στην εκπαίδευση κρίνονται, από τις ίδιες πηγές, "συζητήσιμα".

-Στα... "συζητήσιμα" ανήκουν και τα toolkits (εργαλειοθήκες) του ΟΟΣΑ για τις αλλαγές στην αγορά προϊόντος, καθώς το δίδυμο Σταθάκης-Τσακαλώτος προχώρησαν πολύ τις συζητήσεις από τον Απρίλιο. Το περίφημο άνοιγμα των επαγγελμάτων (μηχανικών, συμβολαιογράφων κλπ) δεν θεωρείται «καυτό» θέμα, ενώ το ελληνικό επιτελείο εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση στον τρόπο διάθεσης ...του χύμα τσίπουρου.

-Στο τραπέζι των συζητήσεων οι δανειστές βάζουν επίσης τη μείωση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ όπως επίσης αλλαγές στους νόμους περί προσλήψεων στο δημόσιο.

Εκλογές με... κρύο

Πολιτικά, το ερώτημα είναι πώς θα περάσει η συμφωνία: «όπως και τα προαπαιτούμενα», απαντούν από την κυβέρνηση, θεωρώντας περίπου ως δεδομένο το νέο «όχι» των 30-32 διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ενδεχόμενο να δώσει ο πρωθυπουργός χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία δεν θεωρείται πιθανό, καθώς εμπεριέχει το ρίσκο άμεσων εκλογών, στις αρχές Σεπτεμβρίου, εάν οι «Λαφαζάνηδες» επιμείνουν στην καταψήφιση.

«Υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις για τον χρόνο των εκλογών αλλά το πιθανότερο είναι ...να έχει ψυχράνει ο καιρός όταν θα στηθούν κάλπες», λέει κυβερνητικός παράγοντας. Διότι, όπως εξηγεί, «δεν έχει νόημα να πάμε σε εκλογές εάν δεν 'πάρουμε' συμφωνία για το χρέος», για την οποία, ως γνωστόν, θα πρέπει να περιμένουμε την αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

Οχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Επιπλέον, η κυβέρνηση «δεν συζητά» τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού ή εθνικού σκοπού με συμμετοχή στελεχών από ΝΔ, Ποτάμι ή ΠΑΣΟΚ.

«Δεν θα παραδώσουμε τη λαϊκή εντολή στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, που προσπαθεί να μπει ξανά στο προσκήνιο από την πίσω πόρτα» ανέφερε εκ νέου χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη (στην "Αγορά").

Σε αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επιμένει στη θέση "κυβέρνηση εθνικής ενότητας γίνουν δεν γίνουν εκλογές"...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v