Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «πάγο» για δύο μήνες ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Προωθείται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να δοθεί λύση στο πρόβλημα μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης. Ετοιμη η ΓΓΔΕ για την έκδοση της εγκυκλίου. Ποια «τρίπλα» για να αποφύγουν «στα σίγουρα» το ΦΠΑ προτείνουν σχολές στους γονείς.

Στον «πάγο» για δύο μήνες ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Στο «ψυγείο» για δύο μήνες, ετοιμάζεται να βάλει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, την επιβολή ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, έχει υποβάλλει τη σχετική εισήγηση, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από την κάλπη της 20ης Σεπτέμβρη να λύσει το γόρδιο δεσμό του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να εκδοθεί η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου , πριν εκπνεύσει η προθεσμία (έως τις 31 Αυγούστου) που έχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να υποβάλλουν αίτηση μεταβολής για υπαγωγή τους σε ΦΠΑ.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, με επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ο συντονιστής οικονομικών της Ν.Δ και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε ακύρωση ή αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

Με την επιστολή του προς τον υπουργό, ο κ. Σταϊκούρας πρότεινε την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού (σε περίπτωση μη εφαρμογής του μέτρου) ύψους 168 εκατ. ευρώ από περικοπές λειτουργικών δαπανών του Κράτους καθώς και των κρατικών επιχορηγήσεων για λειτουργικά έξοδα άλλων φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Σε χρόνο παράλληλο πάντως, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων -όπως έχει υποχρέωση καθώς δεν έχουν αλλάξει ακόμα οι ισχύουσες διατάξεις νόμου- προετοίμαζε τη διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή του μέτρου.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν γονείς οι οποίοι έσπευσαν να γράψουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια, δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων προτείνουν να κοπεί απόδειξη με προγενέστερη της 20ης Ιουλίου (χρονικό σημείο έναρξης εφαρμογής του ΦΠΑ στην εκπαίδευση σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί) ώστε να ξεπεραστεί με αυτόν τον τρόπο ο σκόπελος του 23%.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v