Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε ισχύει η «έκπτωση» στον ΦΠΑ

Διευκρινίσεις για τον συμψηφισμό του 25% του φόρου για όσους επιλέξουν να τον εξοφλήσουν κανονικά. Ποιες προθεσμίες πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων παρατείνονται με αποφάσεις του υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Πότε ισχύει η «έκπτωση» στον ΦΠΑ

Εφάπαξ πληρωμή του ΦΠΑ για τον μήνα Μάρτιο εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στο τέλος Απριλίου, από φορολογούμενους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα χρήσης του μέτρου αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων οδηγεί σε «έκπτωση» 25%.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τη διεύρυνση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για τον μήνα Απρίλιο ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την «έκπτωση» 25% υπό την έννοια συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις για εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ.

Η έκδοση της ΠΝΠ σήμερα με τις εκπτώσεις φόρου 25% κατά τις εμπρόθεσμες πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών και η απουσία αναφοράς στον ΦΠΑ δημιούργησε σύγχυση σε ορισμένους φορολογούμενους οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί ότι οι «εκπτώσεις» στον ΦΠΑ αφορούν στις πληρωμές από τον επόμενο μήνα και όχι για τον Μάρτιο.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η εξόφληση της δήλωσης ΦΠΑ Φεβρουαρίου, είτε γίνει σε μία είτε σε δύο δόσεις, δεν έχει την παραμικρή έκπτωση. Εάν όμως, η οφειλή είναι ρυθμισμένη σε σχήμα ρύθμισης 12-24 ή 120 δόσεων ισχύει η έκπτωση 25% για βεβαιωμένες οφειλές πληρωτέες από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Η «καθαρή» έκπτωση 25%, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ισχύει για όλες τις ρυθμισμένες οφειλές που είχαν βεβαιωθεί έως 31 Μαρτίου. Είναι μάλιστα θέμα χρόνου η έκδοση απόφασης με την οποία για αυτές ακριβώς τις οφειλές – που δικαιούνται έκπτωσης- θα υπάρχει παράταση της προθεσμίας πληρωμής έως τις 10 Απριλίου. Θα θεωρούνται δηλαδή εμπρόθεσμες ακόμα και εάν η κανονική προθεσμία πληρωμής έληγε σήμερα και πληρωθούν στις 10 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται την έκπτωση 25% θα πρέπει να την υπολογίσουν μόνοι τους καθώς δεν υπάρχει χρόνος για περάσουν οι εκπτώσεις αυτόματα στην ΑΑΔΕ.

Η παράταση της 10ης Απριλίου αφορά και τις υποχρεώσεις συνταξιούχων άνω των 70 ετών και ατόμων με αναπηρία. Η σχετική απόφαση του Απ. Βεσυρόπουλου έχει εκδοθεί και προβλέπει ότι: «παρατείνονται έως και την 10.04.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών που λήγουν 31.03.2020, των φυσικών προσώπων:

α) που συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2020 το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους ή

β) που παρουσιάζουν βαριά αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, όπως προκύπτει από την τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογικού έτους 2018 που έχει υποβληθεί ως την έναρξη ισχύος της παρούσας ή από άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Φορολογική Διοίκηση. Έως την ίδια ημερομηνία και για τα ίδια ως άνω πρόσωπα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, των οποίων οι δόσεις καταβάλλονται ως 31.03.2020».

Για όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους οι τρέχουσες προθεσμίες εξόφλησης φόρων -εφόσον δεν υπάρχει αναστολή- δεν μεταβάλλονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v