Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θωμόπουλος: Ευκαιρία η συμμετοχή στις τραπεζικές ΑΜΚ

Είναι ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ καλό για την υλοποίηση του προγράμματος, υπογράμμισε ο Ανθιμος Θωμόπουλος της Πειραιώς, μιλώντας στο Reuters. Ευκαιρία η συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Θωμόπουλος: Ευκαιρία η συμμετοχή στις τραπεζικές ΑΜΚ

Πέρα από την εμφατική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το κρίσιμο μήνυμα των εκλογών είναι ότι σχεδόν το 90% των νέων βουλευτών στο κοινοβούλιο ανήκει σε κόμματα που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.

Είναι ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ καλό για την υλοποίηση του προγράμματος, σημείωσε. 

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε ότι είμαστε στη φάση που η ΕΚΤ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες. Περιμένουμε τα αποτελέσματα έως τα τέλη Οκτωβρίου και αμέσως μετά οι τράπεζες θα αναζητήσουν τρόπους να αντλήσουν αυτά τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες θα μπορούν να αρχίσουν να μιλούν με τους επενδυτές από τις αρχές Οκτωβρίου.

Τόνισε ότι τα 25 δισ. που έχουν προγραμματιστεί για τις τράπεζες είναι ένα "τεράστιο" ποσό, το οποίο έχει στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα ιδρύματα και να αρθούν τα capital controls. 

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των κεφαλαίων που θα δοθούν στις τράπεζες και αυτών που θα παραμείνουν "στην άκρη" για να καλύψουν παν ενδεχόμενο. 

Η ζημία που έχει γίνει στις τράπεζες από τους επτά μήνες πολιτικής αβεβαιότητας δεν είναι μεγάλη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα σχετικά περιορισμένο ύψος κεφαλαίων, εκτίμησε. Ελπίζω ότι η εκτίμηση της ΕΚΤ θα στηρίζει αυτή την άποψη, είπε ο κ. Θωμόπουλος. 

Πολλά έχουν ήδη γίνει για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, υπογράμμισε, αναφέροντας τους τρεις ελέγχους από την ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Αυτό που προσπαθούμε να διαπιστώσουμε είναι η ζημία που έχει γίνει από την επιβολή των capital controls και μετά, είπε. 

Θα μιλήσω με υφιστάμενους μετόχους και σε νέους μετόχους ήδη από την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο CEO της Πειραιώς. Θα τους πω ότι πλέον η Ελλάδα έχει φύγει από την αστάθεια. Εχουμε σταθερή κυβέρνηση, σταθερό πολιτικό τοπίο και μεγάλη στήριξη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Εάν καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε, νομίζω ότι θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα και η χώρα θα οδεύσει προς την ανάκαμψη, οπότε δεν θα πρέπει να χάσουν αυτή την ευκαιρία, συμπλήρωσε.

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v