Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιωτική εκπαίδευση: ΦΠΑ τριών ταχυτήτων με ταβάνι στο 13%

Την επιβολή τριών συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφάσισε η κυβέρνηση. Διαφορετική μεταχείριση για νηπιαγωγεία, φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία. Στα τέλη της εβδομάδας τα ισοδύναμα για την απώλεια εσόδων.

Ιδιωτική εκπαίδευση: ΦΠΑ τριών ταχυτήτων με ταβάνι στο 13%

Η δημιουργία τριών «ταχυτήτων» ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ανώτατο όριο ΦΠΑ το 13% αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής που συνεδρίασαν στο Μαξίμου.  

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ισοδύναμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής:

Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ. (0%)

Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.

Τέλος στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΦΠΑ καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από τον Αύγουστο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών για φροντιστήρια και νηπιαγωγεία. 

«Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα, αλλά να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, είναι σαφές», είπε ο υπουργός Παιδείας.

«Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Άλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλο οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου», σημείωσε και σε ερώτηση γιατί δεν καταργείται το μέτρο, απάντησε:

«Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συνεννοηθούμε και με την τρόικα γι' αυτό. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγει τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος Μοσκοβισί, σε απάντησή του σήμερα σε ευρωβουλευτές της ΝΔ, τονίζει ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον Φ.Π.Α. για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση», τόνισε.

«Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου», είπε.

ΝΔ: Ψεύτικες υποσχέσεις από την κυβέρνηση

«Αφού προεκλογικά η κυβέρνηση μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις για να υφαρπάξει την ψήφο του Ελληνικού λαού, σήμερα οριστικοποίησε την απόφασή της για το ΦΠΑ στην Παιδεία.

Επιβάλει, για πρώτη φορά, ένα φόρο που -όπως αποκαλύπτει ο Π. Μοσκοβισί- είναι δικής της έμπνευσης.

Ένα φόρο που -όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας- είναι λάθος.

Ένα φόρο που θα πλήξει σοβαρά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα φέρει επιπλέον ανεργία και θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ιδιωτική, αλλά και τη δημόσια εκπαίδευση.

Αυτός είναι τελικά ο στόχος της "Αριστεράς του Τίποτα".

Η εξίσωση προς τα κάτω».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v