Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Θα υπάρξει ευελιξία για τις δαπάνες λόγω προσφυγικών ροών

Θα υπάρξει συγκεκριμένη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις χώρες που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Γιούνκερ: Θα υπάρξει ευελιξία για τις δαπάνες λόγω προσφυγικών ροών

Οι κανόνες για τα ελλείμματα των χωρών της Ευρώπης μπορούν να καμφθούν για τις δαπάνες που αφορούν στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, δήλωσε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι χώρες με ελλείμματα τα οποία υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ είναι αντιμέτωπες με πρόστιμα. Ομως ο Γιούνκερ δεσμεύτηκε να ληφθούν υπόψη οι δαπάνες που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση. 

"Θα μπορούμε να λάβουμε υπόψη τα κόστη που εμπεριέχουν οι πολιτικές για τους πρόσφυγες, περισσότερο από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα", υπογράμμισε στην ομιλία του. 

Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει ξεχωριστή εκτίμηση για κάθε χώρα. "Εάν μια χώρα κάνει τεράστιες προσπάθειες, θα υπάρχει ανάλογη κατανόηση", τόνισε, προσθέτοντας πως θα "υπάρξει συγκεκριμένη κλίμακα ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης". 

Ντάισελμπλουμ: Να μειωθεί η χρηματοδότηση σε χώρες που αρνούνται πρόσφυγες

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πρότεινε να δίνονται λιγότερα χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ο Ντάισελμπλουμ αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στη νίκη στις εκλογές στην Πολωνία του ευρωσκεπτικιστικού, συντηρητικού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Το κόμμα του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι είχε ταχθεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατά της υποδοχής στην Πολωνία μουσουλμάνων προσφύγων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι χώρες όπως η Πολωνία λαμβάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και γι' αυτό αναμένονται ανταλλάγματα.

«Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού -για παράδειγμα τους πόρους που θα δίνονταν στην Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία- για να χρηματοδοτήσουμε τη φροντίδα των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία», τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ντάισελμπλουμ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v