Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτες καμπάνες για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Υπεβλήθη το πρώτο πρόστιμο για εκπρόθεσμη υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ, καθώς το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για παράταση της προθεσμίας, δεν είχε νομική κάλυψη. Νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για παράταση ως τις 16 Νοεμβρίου.

Οι πρώτες καμπάνες για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Το πρώτο πρόστιμο, σε ιδιωτικό σχολείο για εκπρόθεσμη υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ, έριξε ήδη Δ.Ο.Υ της Αττικής, όπως μετέδωσε το Mega.

Το πρόβλημα απορρέει από το γεγονός ότι η επίσημη «κάλυψη» στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων έληξε στις 16 Οκτωβρίου. Έως τότε είχε δώσει παράταση η απόφαση της τέως Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου. Στη συνέχεια, η παράταση της προθεσμίας υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ δόθηκε με δελτίο Τύπου από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή νομική κάλυψη. Ο νόμος παραμένει ενεργός και ορίζει ότι από το καλοκαίρι εντάσσονται σε καθεστώς ΦΠΑ σχολεία και φροντιστήρια ( εξαιρουμένης της προσχολικής εκπαίδευσης).

Τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για παράταση της προθεσμίας έως τις 16 Νοεμβρίου, με την ελπίδα ότι έως τότε θα έχει βρεθεί λύση στο γρίφο των ισοδυνάμων. Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι ή κυβέρνηση είναι αυτή η οποία θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή στην κατάργηση του μέτρου. Για να το καταργήσει όμως , θα πρέπει να βρει ισοδύναμα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και επί του παρόντος φαίνεται ακόμα να ...ζορίζεται.

Τα σενάρια δε για εξεύρεση ισοδυνάμων από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας , αν καρποφορήσουν θα σημάνουν τρελές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. Τα ετήσια έσοδα από τέλη κυκλοφορίας είναι της τάξεως του 1 δις ευρώ και αν επιδιωχθεί η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 250 εκατ. ευρώ, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε έκρηξη των καταθέσεων πινακίδων στις εφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v