Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίλημμα Τσίπρα προς τους «153» ελλείψει συναίνεσης

Μίνι απολογισμό της διαπραγμάτευσης και οδικό χάρτη για το «φίνις» θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται απάντηση στα περί «οικουμενικής». Αποκλείουν στο Μαξίμου σύμπραξη με Λεβέντη.

Δίλημμα Τσίπρα προς τους «153» ελλείψει συναίνεσης

Μετά το (αναμενόμενο) ναυάγιο στο Συμβούλιο Αρχηγών το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με προφανή στόχο: να κάνει σαφές ότι στους "ώμους" των 153 κυβερνητικών βουλευτών δεν πέφτει μόνο το βάρος του ασφαλιστικού και του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, αλλά ότι αυτοί θα κρίνουν εάν σε λίγες εβδομάδες θα υπάρχει η κυβέρνηση.

Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους στόχους της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας για τη σύσκεψη κορυφής: να γίνει καθαρό στους "153" ότι, χωρίς τη συνδρομή της αντιπολίτευσης, δεν θα υπάρχουν "μαξιλαράκια" στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό.

Επομένως, σε ό,τι αφορά στους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφάσεις για το πώς θα πορευτούν στο "φίνις" των επώδυνων ψηφοφοριών πρέπει να ληφθούν εγκαίρως -και με τρόπο που να μη "ρίξουν" την κυβέρνηση.

Η έμφαση στο "φίνις" δίνεται ήδη στις εσωκομματικές συζητήσεις, προκειμένου να εμπεδώσουν οι βουλευτές ότι ο νομοθετικός κύκλος του επώδυνου εμπροσθοβαρούς προγράμματος κλείνει με το ασφαλιστικό. "Τραβάμε το τσιρότο, κλείνουμε την πρώτη αξιολόγηση και περνάμε στο μεγάλο θέμα του χρέους", είναι το μότο. Με την ηχηρή επισήμανση "τον Μάρτιο θα κριθούμε ως κυβέρνηση", όπως είχε πει ο κ. Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Απολογισμός και οδικός χάρτης

Η "υποσχετική" για "σκληρή διαπραγμάτευση" ώστε το νέο ασφαλιστικό σύστημα να είναι ανεκτό και δίκαιο, εκτός από βιώσιμο, προβάλλεται σε όλες τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές διαδικασίες.

Για αύριο το πρωί προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να ενημερώνει για το (υπό διαμόρφωση) μοντέλο που θα παρουσιάσει στους δανειστές από την επόμενη εβδομάδα.
Για τη συνέχεια, η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει τον περίφημο διάλογο εντός κοινοβουλευτικού πλαισίου, αφού η αντιπολίτευση αρνήθηκε να μετάσχει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την από κοινού επεξεργασία της πρότασης.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας να επιχειρήσει έναν "απολογισμό" της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης (κυρίως της συμφωνίας για την πρώτη κατοικία) και να ξετυλίξει τον "οδικό χάρτη" για τις επόμενες εβδομάδες.

Οι πληροφορίες θέλουν το ασφαλιστικό... να πηγαινοέρχεται μεταξύ τρίτης εβδομάδας Δεκεμβρίου και δεύτερης Ιανουαρίου. Το Μαξίμου επιμένει στη θέση "να κλείσουν όλα πριν από τις γιορτές", ωστόσο θεωρείται "πολύ δύσκολο" να εμφανιστεί εξίσου βιαστικό και το κουαρτέτο που επιστρέφει στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα.

(Στα «όλα» περιλαμβάνεται και η «τύχη» του ΑΔΜΗΕ, με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη να παραπέμπει σε (επίσης) δύσκολη διαπραγμάτευση με τη χθεσινή του αναφορά: τα δίκτυα μεταφοράς διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι κάτω από δημόσιο έλεγχο και δημόσιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που να επιβάλλει ότι πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική της εκχώρησης αυτών των δικτύων σε ιδιώτες).

Για τα σενάρια περί "οικουμενικής"

Σε πολιτικό επίπεδο, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε σκληρό ύφος για τα σενάρια περί "οικουμενικής" κυβέρνησης (από την παρούσα Βουλή και με άλλον πρωθυπουργό...), τα οποία θα συνδέσει με "τις τελευταίες προσπάθειες της διαπλοκής να ρίξουν την κυβέρνηση", όπως λένε οι συνεργάτες του.

Σύμφωνα με στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου μάλιστα, "σε μία χρονική στιγμή που η ΝΔ εμφανίζει εικόνα διάλυσης και σε άλλα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα της συναίνεσης, τα εξωθεσμικά κέντρα προσπαθούν να πείσουν ότι το πρόβλημα το έχει η κυβερνητική πλειοψηφία".

Σ' αυτή την "εμμονή" αποδίδεται η επιλογή της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη να μιλήσει χθες για πιθανή... "αύξηση αντί μείωση" της κυβερνητικής δύναμης.

Κατά τις πληροφορίες, δεν εννοούσε "σε καμία περίπτωση" ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης με την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, ζητά νυχθημερόν "οικουμενική κυβέρνηση", διευκρινίζοντας μάλιστα ότι με τον όρο "οικουμενική" εννοεί την κυβερνητική συνεργασία "οπωσδήποτε του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v