Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τρεις θυγατρικές, τρεις «ευκαιρίες»

Οι περιπτώσεις των εισηγμένων εταιρειών Alpha Αστικά Ακίνητα, Ιονική Ξενοδοχειακή και Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι οικονομικές τους επιδόσεις, οι αποτιμήσεις και τα πιθανά σενάρια στο ταμπλό του ΧΑ. Τα σενάρια για διανομή μερίσματος.

Τράπεζες: Τρεις θυγατρικές, τρεις «ευκαιρίες»

Το ότι μετά την πρόσφατη επανακεφαλαιοποίησή της η Alpha Bank έχει -κάτω από προϋποθέσεις- το δικαίωμα να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της είναι γνωστό και μάλιστα το Euro2day.gr ήταν εκείνο που πρώτο το δημοσίευσε.

Τώρα το πότε η Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα είναι μια άλλη ιστορία.

Ωστόσο, αυτό που δεν σχολιάστηκε είναι πως πέρα από την Alpha Bank, δικαιούνται πλέον και οι θυγατρικές της εταιρείες να διανέμουν μέρισμα στους μετόχους τους και αναφερόμαστε στις περιπτώσεις των εισηγμένων εταιρειών Ιονική Ξενοδοχειακή (Hilton) και Alpha Αστικά Ακίνητα.

Χαρακτηριστικότερη βέβαια είναι η περίπτωση της δεύτερης (ΑΣΤΑΚ), που όχι μόνο επιτυγχάνει σημαντικότατα κέρδη κάθε χρόνο, αλλά επιπλέον έχει μηδενικό δανεισμό και πάνω από εξήντα εκατ. ευρώ σε διαθέσιμα και χρεόγραφα!

Συγκεκριμένα, η Alpha Αστικά Ακίνητα διαπραγματεύεται στο ΧΑ προς περίπου 71,5 εκατ. ευρώ, όταν στις 30/9/2015 είχε καθαρή θέση 133,4 εκατ. ευρώ και διέθετε σε μετρητά και χρεόγραφα 63,7 εκατ. ευρώ (καθαρά κέρδη εννεαμήνου 3,43 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη εισηγμένη θυγατρική της Αlpha, την Ιονική Ξενοδοχειακή, αυτή διαπραγματεύεται με μια τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 76 εκατ. ευρώ, όταν στις 30/9/2015 τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονταν στα 114,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα τώρα με το ενημερωτικό δελτίο της Αlpha, που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης επανακεφαλαιοποίησής της: α) Έχει δοθεί επίσημη εντολή πώλησης της θυγατρικής σε γνωστό οίκο του εξωτερικού και β) Η εύλογη αξία του ξενοδοχείου που θα αποτελέσει «οδηγό» για τη διαδικασία πώλησης ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ, είναι δηλαδή υπερδιπλάσια από την τρέχουσα αποτίμησή του στο ΧΑ.

Εισηγμένη επίσης στο ΧΑ είναι και η Αστήρ Παλλάς, που είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και αποτιμάται στο ταμπλό γύρω στα 170 εκατ. ευρώ (κέρδη εννεαμήνου 458 χιλ. παρά το συγκυριακά αρνητικό ξεκίνημα του έτους).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, οι συζητήσεις που γίνονται με τους γνωστούς επενδυτές του εξωτερικού έχουν ως στόχο τη διατήρηση του τιμήματος πώλησης της εισηγμένης στα 400 εκατ. ευρώ και μάλιστα εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Οι μέτοχοι μειοψηφίας της Αστήρ Παλλάς θα ήθελαν να ολοκληρωθεί τελικά το deal έναντι ενός τιμήματος που δεν θα απέχει πολύ από τα 400 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να ακολουθήσει δημόσια πρόταση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν λείπουν οι επενδυτές και οι αναλυτές που πιστεύουν ότι οι τρεις προαναφερθείσες μετοχές -κάτω από προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις. Ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν τη χαμηλή εμπορευσιμότητα και των τριών τίτλων, καθώς και το ενδεχόμενο του να μην προχωρήσει τελικά η πώληση των δύο τελευταίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v