Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ποδαρικό» με ασφαλιστικό σχεδιάζει η κυβέρνηση

«Τον Μάρτιο θα κριθούμε», είχε πει ο Τσίπρας τον Σεπτέμβριο και... η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει. Ασφαλιστικό-κόκκινα δάνεια-αξιολόγηση-χρέος, ο (βασικός) οδικός χάρτης. Προς το παρόν, το Σύμφωνο Συμβίωσης ομοφύλων δοκιμάζει... την κυβερνητική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απόψε η ψηφοφορία.

«Ποδαρικό» με ασφαλιστικό σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συγκαλέσει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας, ενδεχομένως το τελευταίο της χρονιάς, εάν δεν προκύψει κάτι έκτακτο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Πέραν του μίνι απολογιστικού χαρακτήρα που θα έχει η παρέμβαση του πρωθυπουργού (αφού... και τι δεν έγινε τη χρονιά που φεύγει), θα τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα θέματα που θα ανοίξει η κυβέρνηση στις αρχές του νέου έτους, με ένα στόχο (και αγωνία): να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τα τέλη Φεβρουαρίου «το πολύ», ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει επισήμως η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Η στιγμή που θα κριθεί η κυβέρνηση πλησιάζει άλλωστε: ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είχε πει ότι «θα κριθούμε τον Μάρτιο». Οταν δηλαδή ο επώδυνος κύκλος του εμπροσθοβαρούς προγράμματος θα έχει κλείσει (σ.σ. με το ασφαλιστικό), το έτερο πρόγραμμα, του ΔΝΤ, θα φτάνει στο τέλος του, με το Μαξίμου να μη θέλει την παραμονή του στους «θεσμούς» και το θέμα του χρέους θα τίθεται εκ των πραγμάτων στο τραπέζι.

Για να δρομολογηθούν τα παραπάνω «και να μη δώσουμε άλλοθι στους δανειστές», το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να «τρέξει» τις εναπομείνασες -και πιο δύσκολες- υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα. Με πρώτο το ασφαλιστικό, το οποίο προγραμματίζεται να το φέρει στα μέσα Ιανουαρίου, για να ακολουθήσουν το φορολογικό των αγροτών και η τελική νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

«Μετά» και το παράλληλο πρόγραμμα

Αυτός ο προγραμματισμός, τουλάχιστον, διεφάνη στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους επιτελείς του και υπουργούς που εμπλέκονται με τα παραπάνω.

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να μην προωθηθούν οι «ανθρωπιστικές» διατάξεις του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ ως τροπολογίες στο Σύμφωνο Συμβίωσης των ομοφύλων που ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια, αλλά να επανέλθει ολόκληρο το νομοσχέδιο στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές και να συζητηθεί-εγκριθεί με κανονική διαδικασία.

Μέχρι τότε, διαβεβαιώνεται ότι θα έχει κοστολογηθεί πλήρως (και θα έχουν καλυφθεί τα κενά σημεία του), ώστε να μη «σκοντάψει» πάλι στο ΓΛΚ, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι δανειστές (στο EuroWorking Group) και να αποσυρθεί.

Τριγμοί στη... συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Στο μεταξύ, το Σύμφωνο Συμβίωσης των ομοφύλων δοκιμάζει σοβαρά... την κυβερνητική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πάντως, παρά τη χθεσινή σφοδρή αντίδραση των ΑΝΕΛ στη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές, ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Θάνος Παπαχριστόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του σήμερα ότι οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. 

Εχθές, παρότι ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια (σ.σ. κάτι που είχε ζητηθεί με ένταση από τους ΑΝΕΛ), ο εισηγητής του κόμματος του Πάνου Καμμένου, Βασίλης Κόκκαλης, μίλησε για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου: «Επειδή η οικογένεια, η μητέρα και το παιδί προστατεύονται κ. υπουργέ από το ελληνικό Σύνταγμα, θα το βρείτε μπροστά σας, είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις», είπε στον κ. Παρασκευόπουλο.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης "πέρασε" από την επιτροπή με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και την Ενωσης Κεντρώων.

Οι βουλευτές της ΝΔ αναμένεται επίσης να ψηφίσουν κατά συνείδηση. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v