Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΙΔΙΚ: Τα «κουρέματα» ξεπερνούν το 50% της αξίας των εξετάσεων

Για καταστροφικές επιπτώσεις στον κλάδο των διαγνωστικών και των εργαστηρίων, στον οποίο απασχολούνται 15.000 άτομα, κάνει λόγο το προεδρείο του Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων.

ΠΑΣΙΔΙΚ: Τα «κουρέματα» ξεπερνούν το 50% της αξίας των εξετάσεων

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στον κλάδο των μεσαίων και μικρών διαγνωστικών κέντρων οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις τις πολιτείας, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) αμφισβητεί τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «ιδεολογικές ονειρώξεις του υπουργικού διδύμου»!

Οι γιατροί εγκαλούν την κυβέρνηση ότι αγνοεί τη σκληρή πραγματικότητα και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν λεφτά και πως παραβλέπει ότι όλα αυτά τα χρόνια η ιδιωτική πρωτοβουλία κρατούσε ζωντανό το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας: «Ας φροντίσει πρώτα το δίδυμο του υπουργείου Υγείας να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων και νοσοκομείων», αναφέρει το προεδρείο της ΠΑΣΙΔΙΚ, καλώντας το υπουργείο Υγείας:

- Να εξασφαλίσει την πληρωμή των ιδιωτικών μονάδων διαγνωστικής ιατρικής (διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια) για τις υπηρεσίες που παρέχουν, χωρίς να επιβάλλει κάθε χρόνο παράλογα «κουρέματα» που ξεπερνούν το 50% της αξίας των διενεργούμενων εξετάσεων.

- Να αποφύγει τα αναδρομικά μέτρα περιορισμού δαπανών, δήθεν για λόγους δημοσίου συμφέροντος (όταν κρύβεται πίσω από τη βαρύγδουπη έκφραση η ανικανότητα σχεδιασμού και ελέγχου του συστήματος).

- Να φροντίσει έστω να μπορούν να λειτουργούν στοιχειωδώς οι υφιστάμενες δημόσιες δομές (το δημόσιο μονοπώλιο του ΕΚΑΒ να μεταφέρει τους αρρώστους και όχι να εκτελούν χρέη ασθενοφόρου αγροτικά οχήματα όπως συμβαίνει και στην Καμπούλ).

Μικρόκοσμος

Το προεδρείο της ΠΑΣΙΔΙΚ επισημαίνει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κλεισμένη στον μικρόκοσμό της, αδυνατεί να αντιληφθεί, πολύ δε περισσότερο να λύσει τα προβλήματα του χώρου, τη στιγμή που καταρρέει το (όποιο) σύστημα Υγείας.

Οι ιδιώτες πάροχοι -τονίζει- που εδώ και δύο χρόνια εξυπηρετούν πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, δεν θα μπορούν να επιδοτούν για πολύ ακόμα τον Οργανισμό.

«Ο δε αναπληρωτής υπουργός Υγείας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον δήμαρχος Σφακίων ούτε ο οιοσδήποτε για να συναντιέται επιλεκτικά με κάποιους, όπως ήδη κάνει, αλλά είναι ο υπεύθυνος υπουργός για την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι υποχρεωμένος να συζητάει και να ακούει όλους τους φορείς που ανήκουν στην αρμοδιότητά του, όταν μάλιστα κάποιοι φορείς όπως ο ΠΑΣΙΔΙΚ έχουν να του προτείνουν λύσεις, οι οποίες και τις μνημονιακές υποχρεώσεις (που έχουν αναλάβει ως κυβέρνηση) υπηρετούν, αλλά και τις ιδιωτικές μονάδες παροχής διαγνωστικής ιατρικής δεν οδηγούν στην καταστροφή».

Οι γιατροί εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η τραγωδία που έρχεται, με όλες τις συνέπειες που αυτή θα έχει και για τις διαγνωστικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών αλλά και για τις 15.000 εργαζόμενους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v