Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Θετικά μηνύματα από τζίρο & δανεισμό

Η ακτινογραφία των λογιστικών καταστάσεων στο εξάμηνο του 2007 δείχνει ότι η κατάσταση στις εταιρίες πληροφορικής είναι καλύτερη, καθώς αρκετές προχώρησαν το τελευταίο εξάμηνο σε σημαντικό περιορισμό του τραπεζικού δανεισμού. Επιπλέον ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιριών καταγράφει αύξηση κατά 19% σε σύγκριση με το περυσινό εξάμηνο.

Πληροφορική: Θετικά μηνύματα από τζίρο & δανεισμό
του Φώτη Κόλλια

*Ο πίνακας με τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2007 των εταιριών πληροφορικής δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Tο γεγονός ότι τα συνολικά κέρδη των 18 εισηγμένων εταιριών πληροφορικής, εάν εξαιρεθεί η Intralot, ήταν μόλις 3,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2007 προκαλεί εκ πρώτης όψεως απογοήτευση.

Η εικόνα φαίνεται ακόμα πιο δυσάρεστη καθώς 7 από τις 18 επιχειρήσεις παρουσίασαν μικρές ή μεγαλύτερες ζημίες, έστω και αν οι δύο εξ αυτών (Info-Quest και SingularLogic) επιβαρύνθηκαν από έκτακτη φορολόγηση.

Όμως, η ακτινογραφία των λογιστικών καταστάσεων δείχνει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς αρκετές εταιρίες προχώρησαν το τελευταίο εξάμηνο σε σημαντικό περιορισμό του τραπεζικού δανεισμού, όπως για παράδειγμα η SingularLogic, η Q&R και ο όμιλος Ιντεάλ.

Επιπλέον, σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη τα περισσότερα μεγάλα έργα πληροφορικής στον δημόσιο τομέα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιριών καταγράφει αύξηση κατά 19% σε σύγκριση με το περυσινό εξάμηνο.

Γι’ αυτό είναι άξια προσοχής η κάμψη των εσόδων που παρουσιάζει σε ενοποιημένο επίπεδο η Q&R, καθώς έχει αναλάβει πολλά έργα πληροφορικής την τελευταία τριετία. Ενδεχομένως στον ισολογισμό της να αποτυπώνεται η γνωστή δυστοκία υλοποίησης των έργων στο Δημόσιο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτά που σχετίζονται με τα νοσοκομεία (πρώην ΠΕΣΥπ).

---Τα έργα του Δημοσίου

Τα έργα στο Δημόσιο συνέβαλαν στη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν αρκετοί ισολογισμοί. Ξεχωρίζουν οι SingularLogic, Byte, Altec, Profile και Πλαίσιο. Η διοίκηση της τελευταίας συνεχίζει να εκπλήσσει τους μετόχους της αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς και διατηρώντας ικανοποιητική κερδοφορία.

Στην άλλη εισηγμένη εταιρία λιανικής πώλησης προϊόντων πληροφορικής, τη Multirama, η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών δεν έφερε κέρδη, αλλά μικρές ζημίες (πέρυσι είχε κέρδη από έκτακτα έσοδα).

Από την άλλη πλευρά, εταιρίες που κινούνται στον τομέα υπηρεσιών πληροφορικής, όπως η Informer, εμφανίζουν κατά παράδοξο τρόπο πολύ χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας. Ειδικά η Informer είδε τα έσοδα από την Ελλάδα να περιορίζονται σημαντικά, αλλά κατέγραψε αξιόλογο κύκλο εργασιών από το εξωτερικό. Όμως, το περιθώριο κερδοφορίας μόλις που προσεγγίζει το 10%.

---Τα νέα σχέδια

Για να αντιμετωπίσουν τα χαμηλά περιθώρια ορισμένες διοικήσεις υποστηρίζουν ότι στρέφονται σε τομείς με προστιθέμενη αξία, όπως το λογισμικό, οι εξειδικευμένες λύσεις τεχνολογίας και γενικά οι υπηρεσίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η PC Systems, μένει όμως να αποδειχτεί αν οι προθέσεις της διοίκησης γίνουν πραγματικότητα για τους μετόχους.

Κάποιοι άλλοι, όπως η Info-Quest, επέλεξαν να επεκταθούν σε άλλους τομείς όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι διοικήσεις της τελευταίας αλλά και της SingularLogic έχουν υποστηρίξει τους τελευταίους μήνες ότι θα ενισχύσουν την παρουσία τους στις γειτονικές αγορές, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Η Byte, που παρουσίασε εξαιρετικά αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο, δημιούργησε ήδη θυγατρική στη Βουλγαρία.

Η Profile, η οποία επίσης εμφανίζει ικανοποιητικά αποτελέσματα στο εξάμηνο, ακολουθεί συνεπή στρατηγική διεθνούς επέκτασης και αξιοποιεί την τεχνογνωσία της στις λύσεις τεχνολογίας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

---Τα προβλήματα

Η σχεδόν μηδενική διεθνής παρουσία, ο μικρός αριθμός εταιριών που κινείται στον τομέα του λογισμικού ή των υπηρεσιών και η οικογενειακή δομή των περισσότερων εταιριών αποτελούν τα σοβαρότερα ελλείμματα του κλάδου.

Πολλοί έχουν προβλέψει ότι θα υπάρξει γύρος συγχωνεύσεων για την ενδυνάμωση των μεγεθών, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σημάδια συσπείρωσης δυνάμεων. Το μοναδικό παράδειγμα της τελευταίας τριετίας είναι η SingularLogic.

Οι εταιρίες έχουν απορροφήσει τις επιπτώσεις από τον χρηματιστηριακό παραλογισμό της περιόδου 1999 - 2000, όμως τα στρατηγικά αδιέξοδα δεν επέτρεψαν την ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v