Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολλαπλά πυρά δέχεται το ασφαλιστικό

Αμφισβητούν οι δανειστές την επιλογή της κυβέρνησης να διατηρήσει σταθερές τις σημερινές συντάξεις. Ενστάσεις και για τα ποσοστά αναπλήρωσης και την εθνική σύνταξη. Πληθαίνουν οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό, με αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες στους δρόμους. Αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Πολλαπλά πυρά δέχεται το ασφαλιστικό

Την ώρα που οι δανειστές δείχνουν τα δόντια τους στην κυβέρνηση ζητώντας περικοπές συντάξεων, στο εσωτερικό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καλείται σήμερα να κατευνάσει το συνεχώς διογκούμενο κύμα αντιδράσεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Ειδικά για τους αγρότες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τελικά σήμερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, να ανακοινωθεί πως η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα υπολογίζεται με βάση το 70% και όχι το 80% του εισοδήματος του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως η εισφορά θα υπολογίζεται σε μηνιαίο εισόδημα 410 ευρώ και όχι 468 ευρώ, με αποτέλεσμα να ανέρχεται το 2019 (όταν και θα παρακρατείται το 20%) σε 82 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να αναζητηθεί λύση και στο θέμα αυτονομίας του ΟΓΑ, ο οποίος όμως θα ενταχθεί στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) πιθανότατα με μια μεγαλύτερη αυτοτέλεια σε σχέση με τα υπόλοιπα ταμεία. Αντίστοιχη πρόβλεψη δεν αποκλείεται να υπάρξει και για το ΝΑΤ.

Βέβαια, στο ασφαλιστικό δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, καθώς κάθε παρέμβαση στο εσωτερικό αλλάζει τα δεδομένα και προκαλεί νέες αναταράξεις στο εξωτερικό. Ήδη χθες οι δανειστές φωτογράφισαν μειώσεις στις παροχές, αμφισβητώντας ανοικτά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής επιλογής να μην προχωρήσει σε μειώσεις των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Θέτοντας από την πρώτη κιόλας διερευνητική συζήτηση "τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων", οι εκπρόσωποι των δανειστών, σε τηλεδιάκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία που να δικαιολογούν επαρκώς την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ εξέφρασαν ενστάσεις και για τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, κυρίως για τους χαμηλόμισθους και όσους συνταξιοδοτηθούν με λίγα έτη ασφάλισης.

Κατά τη διάρκεια της μικτής τηλεδιάσκεψης, καθώς μόνο κάποια από τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Φράγκος, ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις και αναλυτικά στοιχεία, όχι μόνο σε θέματα διαδικαστικά αλλά και ουσίας όπως είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς όπως έχει διαφανεί από όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι δανειστές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πώς επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι έως το 2019, όπως προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Παράλληλα, συζητήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης, με τους εκπροσώπους των δανειστών να αντιδρούν (γκρίνιαξαν λίγο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας) για τα υψηλά ποσοστά που προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και λίγα ένσημα.

Διευκρινίσεις ζήτησαν οι δανειστές και αναφορικά με την Εθνική Σύνταξη, καθώς ήθελαν να είναι ξεκάθαρο το πότε τη δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v