Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Το προσφυγικό επιτάσσει γρήγορη ολοκλήρωση αξιολόγησης

Η προσφυγική κρίση είναι το κορυφαίο πρόβλημα της εποχής μας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Καθιστά περισσότερο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχομένα, ακόμα και κλείσιμο συνόρων.

  • του Τάσου Τσομπανίδη
Δραγασάκης: Το προσφυγικό επιτάσσει γρήγορη ολοκλήρωση αξιολόγησης

Το προσφυγικό και η ανασυγκρότηση της χώρας είναι τα δύο ιστορικών διαστάσεων εθνικά στοιχήματα της Ελλάδας, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών. 

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η προσφυγική κρίση είναι το κορυφαίο πρόβλημα της εποχής μας. Είτε η Ευρώπη θα το αντιμετωπίσει συλλογικά, είτε κάθε χώρα θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, ο οποίος δεν οδηγεί παρά στο να καταστεί ανεξέλεγκτο.

Εκτίμησε δε ότι με ορθολογικά πρότυπα η Ευρώπη μπορεί να δεχθεί και 5 εκατ. πρόσφυγες. Αρκεί η κατανομή να γίνει με βάση τις αντικειμενικές δυνατότητες κάθε χώρας.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης, τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης και ξεκαθάρισε ότι το προσφυγικό κάνει ακόμα πιο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ιδιαίτερα το παράλληλο πρόγραμμα.

Παράλληλα στάθηκε στη σημασία που έχει, υπό την παρούσα συγκυρία, η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Η προσφυγική κρίση κάνει ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», είπε χαρακτηριστικά.

To αγροτικό

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε αιχμές για τα μαξιμαλιστικά αιτήματα ορισμένων κλάδων. «Στον αγροτικό χώρο, για παράδειγμα, κάνουν εντύπωση απαιτήσεις που διατυπώνονται –υποτίθεται– στο όνομα των αγροτών, όπως η θέσπιση αφορολόγητου 25.000 ή 30.000 ευρώ. Αλλά στο όνομα ποιων αγροτών διατυπώνονται τέτοια αιτήματα, όταν η συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνει εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ;» αναρωτήθηκε.

Το κύκλωμα εκβιασμού

«Η αποκάλυψη πρόσφατα ενός κυκλώματος εκπροσώπων του Τύπου που κατηγορείται για εκβιασμούς έδειξε πως στη χώρα αυτή δεν υπάρχουν μόνο φαινόμενα σήψης και διαπλοκής, αλλά υπάρχουν και οι αντιστάσεις σε αυτά, υπάρχουν και θεσμοί που, όταν υπάρχει πολιτική βούληση και στήριξη, ενεργούν – και ενεργούν με αποτελεσματικότητα» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα

«Η απειλή ή ο κίνδυνος για κλείσιμο των συνόρων επηρεάζει πολυδιάστατα την κοινωνία. Γι’ αυτό και έχοντας ως προτεραιότητα και σταθερή στόχευση την αποτροπή του κλεισίματος των συνόρων, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε ο Γ. Δραγασάκης.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αξιολόγηση

«Η προσφυγική κρίση καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε. «Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση έχουν δημιουργηθεί και η όποια περαιτέρω καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα επιτρέψει την έναρξη των συζητήσεων για το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, η θετική έκβαση των οποίων θα επιταχύνει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού και τη μετάβαση της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Επίσης, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τη ρευστότητα της οικονομίας και τους όρους χρηματοδότησής της.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής της σειράς των βημάτων θα επιτρέψει λοιπόν την ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους και θα καταστήσει πιο σαφείς και ορατές τις προοπτικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v