Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει τον βαλκανικό διάδρομο η Ευρώπη

Τέλος στη ροή παράνομων μεταναστών στα Βαλκάνια αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρώπη, σύμφωνα με το προσχέδιο αποφάσεων. Για «εικασίες» μιλά εκπρόσωπος της Μέρκελ. Στην επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία και την επαναπροώθηση επικεντρώνεται η στρατηγική της Αθήνας.

Κλείνει τον βαλκανικό διάδρομο η Ευρώπη

ανταπόκριση από Βρυξέλλες

Απαράδεκτο το κλείσιμο των συνόρων και μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση, ωστόσο υπάρχει χρόνος για βελτίωση της απόφασης. Με τη φράση αυτή σχολιάζει κυβερνητική πηγή το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου», όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.

Κατά την ίδια πηγή, η Ελλάδα θα ζητήσει μεν να επισημανθεί στο τελικό κείμενο ότι κακώς η ΕΕ αποδέχεται να καθορίζονται οι αποφάσεις της από μονομερείς ενέργειες χωρών (μελών της και μη), ωστόσο δεν συζητά veto ή «κυρώσεις».

«Αφού η απόφαση θα αφορά, πλέον, στο σύνολο της ΕΕ, εναντίον ποιου να ζητήσουμε κυρώσεις;» το ρητορικό ερώτημα. 

Πληροφορίες πάντως εμφανίζουν το Βερολίνο να μην αποδέχεται απόφαση για κλείσιμο συνόρων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων. Μάλιστα σύμφωνα με το AFP εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου χαρακτήρισε την πληροφορία για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου «εικασία».

Προς το παρόν, οι ελληνικές διεκδικήσεις στη Σύνοδο προσαρμόζονται ως εξής:

* Να ανοίξει «ευρωπαϊκός ανθρωπιστικός διάδρομος» για αξιόπιστο relocation. Δηλαδή, αφού (ή εάν...) επαναβεβαιωθεί ποιες ευρωπαϊκές χώρες θα δεχτούν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, να τους παραλαμβάνουν «κανονικά και επισήμως» -όπως έκανε π.χ. το Λουξεμβούργο προ μηνών για τους περίπου 50 πρόσφυγες.

* Να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα, «που σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό».

* Να υπάρξει επιστροφή μεταναστών που δεν τους χορηγείται άσυλο με fast track επανεισδοχή στην Τουρκία (σ.σ. η συζήτηση για το τεχνικό μέρος γίνεται σε επίπεδο επιτροπών των υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη).

* Άρα, να σταλεί σαφές μήνυμα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια «να μη διακινδυνεύουν τις ζωές τους περνώντας το Αιγαίο»...

Τσίπρας: Συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες

«Καταρχήν, αυτό είναι ένα κοινό μας πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα μίας χώρας. Είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως, χρειάζεται να βρούμε συλλογικές λύσεις, Ευρωπαϊκές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Δυστυχώς, ανάμεσα στις δύο Συνόδους Κορυφής υπήρξαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν από όλους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για το κοινό μας σπίτι, για την Ευρώπη. Είτε υπάρχουν συμφωνίες τις οποίες εφαρμόζουμε είτε δεν υπάρχουν καθόλου συμφωνίες».

«Τώρα υπάρχει μία δύσκολη κατάσταση την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Περιμένω σημαντικά αποτελέσματα σε αυτή τη συνάντηση ΕΕ –Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι ροές και να διαλυθεί το δίκτυο των διακινητών. Την ίδια στιγμή, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης, (είναι απαραίτητο) να έχουμε μία αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης, γιατί νομίζω ότι ο καθένας θα μπορούσε να κατανοήσει ότι στην Ευρώπη έχουμε κάποιες αρχές, κάποιες αξίες. Μία από τις θεμελιώδεις μας αρχές ήταν ο επιμερισμός της ευθύνης, ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη και περιμένω ότι αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουμε τις κοινές μας αποφάσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα

Ο πρωθυπουργός πριν από τη Σύνοδο Κορυφής συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Τις θέσεις της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρωθυπουργός με δυο tweets.

«Εχουμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας. Η συνεργασία μας και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης μπορεί να αλλάξει την εικόνα προς όφελος των δύο χωρών μας», έγραψε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v