Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει μπροστά της τιτάνιο έργο

Η συμφωνία είναι ομόφωνη και δίκαιη δηλώνει ο Ντ. Τουσκ. «Κλειστός ο βαλκανικός διάδρομος». Η εφαρμογή της θα απαιτήσει τιτάνιο έργο από την Ελλάδα, τονίζει ο Γιούνκερ. Τι είπαν για ενταξιακά και βίζα. Αιχμές Νταβούτογλου για το θέμα της τρομοκρατίας.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει μπροστά της τιτάνιο έργο

Σήμερα φτάσαμε επιτέλους σε συμφωνία, τόνισε ο Ντ. Τουσκ στη συνέντευξη τύπου. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι πρόσφυγες θα εξεταστούν κατά περίπτωση. Αυτό απαιτούν οι διεθνείς συνθήκες και αποκλείει κάθε περίπτωση ομαδικών απελάσεων.

«Ξεκαθάρισα ότι η συμφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε προσθέτοντας ότι είχαμε μια απόφαση που σέβεται την Κύπρο. Ανοίγουμε το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός της Ολλανδικής προεδρίας.

Ολοι οι παράνομοι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία από την Κυριακή θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Πρέπει να προχωρήσουν όλα τα επιμέρους στοιχεία της πολιτικής για το μεταναστευτικό είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι σε αυτά περιλαμβάνεται η συνθήκη Σένγκεν και η διατήρηση κλειστού του βαλκανικού διαδρόμου.

Νταβούτογλου: ΕΕ και Τουρκία έχουν την ίδια μοίρα

Είναι ιστορική μέρα γιατί φτάσαμε σε πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Μοιραστήκαμε απόψεις, γνώμες και οράματα. Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν την ίδια μοίρα και κοινό μέλλον. Η σχέση μας δεν είναι «διαχείρισης κρίσεων» αλλά οράματος. 

Η συμφωνία έχει ανθρωπιστική διάσταση και είναι δίκαιη και για τους πρόσφυγες. Η μοιρασιά του βάρους είναι δίκαιη και η διανομή των 3 δισ. ευρώ που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες θα πάει στους πρόσφυγες και όχι στην Τουρκία. «Η ΕΕ θα βοηθά τους σύριους πρόσφυγες».

Αναφορικά με το θέμα της βίζας εκτίμησε ότι θα προχωρήσει μέχρι τέλη Ιουνίου. Πρέπει να υιοθετήσουμε 72 μέτρα και έχουμε ήδη ολοκληρώσει τα 35. Εκτιμούμε ότι μέχρι το Μαϊο θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει εν συνεχεία η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ότι αφορά τις ενταξιακές διαδικασίες σημείωσε ότι αποτελεί πρόοδο το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 και ότι ελπίζει ότι θα υπάρξουν και άλλες τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι υπάρχει κοινή οπτική και στο θέμα της τρομοκρατίας. Δυο πρωτεύουσες έχουν χτυπηθεί από τρομοκράτες: το Παρίσι και η Αγκυρα. Εξέφρασε όμως την απογοήτευσή του γιατί τρομοκρατική οργάνωση (PKK) είχε τη δυνατότητα να στηρίξει τις θέσεις της ακριβώς δίπλα στο κτίριο που συνεδρίαζε η Σύνοδος Κορυφής και επανέλαβε τη θέση (σ.σ. που δεν ασπάζονται οι ευρωπαίοι) ότι οι κούρδοι της συρίας συγκροτούν τρομοκρατική οργάνωση.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει τιτάνιο έργο

Οι συζητήσεις ήταν έντονες αλλά δίκαιες, υποστήριξε ο επικεφαλής της Κομισιόν και καλύπτει τις διεθνείς απαιτήσεις. Υπήρξε επικοινωνία με τον ΟΗΕ. Η συμφωνία τώρα πρέπει να μπει σε εφαρμογή και το έργο που μας περιμένει. Η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τιτάνιο έργο, τόνισε. Η Κομισιόν θα προσφέρει καθημερινή υποστήριξη στην Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει στόχο 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα.

Πρέπει να δουλέψουν 4.000 άνθρωποι για αυτή τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Το κόστος υπολογίζεται να φτάσει έως και σε 300 εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν θα συνεχίσει να βοηθά. Ηδη χθες εγκρίθηκε κονδύλιο 30 εκατ. ευρώ για τον ελληνικό στρατό που βοηθά τους πρόσφυγες και συνολικά έχουν διατεθεί έως τώρα 188 εκατ. ευρώ.

«Η Ειδομένη δεν είναι η Ευρώπη που θέλω. Δεν είναι η δική μου Ευρώπη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v