Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέντρα κλειστού τύπου και συνοπτικές διαδικασίες στο νέο «προσφυγικό»

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο. Η Τουρκία δεν ορίζεται a priori ασφαλής τρίτη χώρα -ποια κριτήρια μπαίνουν. 25ήμερη «το πολύ» κράτηση στα κέντρα κλειστού τύπου, εξέταση της αίτησης ασύλου εντός 6μήνου, 3ετής παραμονή, εάν είναι θετική η απάντηση.

Κέντρα κλειστού τύπου και συνοπτικές διαδικασίες στο νέο «προσφυγικό»

Κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ χθες το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε κατεπείγουσα διαδικασία ψήφισης, δηλαδή μέσα στην εβδομάδα δεδομένου ότι τη Δευτέρα ξεκινά και επίσημα η εφαρμογή της Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Με τις διατάξεις του καλύπτονται τα κενά της ελληνικής νομοθεσίας (για πρόσφυγες-μετανάστες), με τρόπο που αυτή να «κουμπώνει» με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής -και δη της τελευταίας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, δεν υιοθετήθηκε το αίτημα ευρωπαϊκών κύκλων να χαρακτηρίσει η Ελλάδα «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία.

Αντ' αυτού ορίζεται (άρθρο 56) ότι ασφαλής τρίτη χώρα για έναν πρόσφυγα ή μετανάστη θεωρείται εκείνη στην οποία "δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων".

Τη θέση αυτή τη μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής (με συνεργάτες του να διαψεύδουν διαρροές ότι η Ελλάδα θα χαρακτηρίσει ασφαλή χώρα τη γείτονα), ενώ δεν έγινε δεκτή η δική του πρόταση να υπάρξει σχετική ευρωπαϊκή νομική κάλυψη.

Να σημειωθεί ότι για το νομοσχέδιο το μεσημέρι θα ενημερωθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύντομες διαδικασίες και κέντρα κλειστού τύπου

Οι κυριότερες από τις λοιπές διατάξεις:

* Επιταχύνεται η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας (το πολύ εντός 14 ημερών).

* Τα hot spots στα νησιά μετονομάζονται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κλειστού τύπου. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες/μετανάστες που θα καταφθάνουν, θα μπαίνουν σε καθεστώς κράτησης για 25 ημέρες το πολύ.

* Θα δημιουργηθούν 12 Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτ. Ελλάδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Ρόδο.

Πέραν αυτών, ορίζεται η δημιουργία Κινητών Κλιμακίων Ασύλου για τους πρόσφυγες που διαμένουν σε σημεία εκτός των οργανωμένων χώρων -π.χ. στον Πειραιά ή στην Ειδομένη (σ.σ. μέχρι να αδειάσουν).

* Το χρονικό διάστημα για την εξέταση του αιτήματος ασύλου δεν θα υπερβαίνει το 6μηνο. Εάν η απόφαση είναι θετική, η άδεια παραμονής στη χώρα θα είναι 3ετούς διάρκειας.

* Θα δοθούν άδειες παραμονής σε όσους μετανάστες έχουν υποβάλει την αίτηση την τελευταία πενταετία και δεν έχουν λάβει απάντηση (εν προκειμένω γίνεται επίκληση ανθρωπιστικών λόγων).

* Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα γίνεται σε πρώτο βαθμό (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών).

Ρυθμίζονται ακόμη θέματα προσωπικού και ενίσχυσης των δήμων οι οποίοι έχουν διαθέσει χώρους για την προσωρινή διαμονή των προσφύγων/μεταναστών.

Δύο Γενικές Γραμματείες

Συστήνεται Γενική Γραμματεία Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών, για "τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής υποδοχής αιτούντων διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτων ανηλίκων".

Στο ίδιο υπουργείο, μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής.

Επίσης, συγκροτείται Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Μεταναστευτικής Πολιτικής στην οποία «περνούν» όλα τα ζητήματα που αφορούν στο κόστος διαμονής και μετακίνησης των προσφύγων/μεταναστών.

 

* Δείτε την αιτιολογική έκθεση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v