Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες και κατά πόσο ευνοούνται από τον αυξημένο τουρισμό

Οι δέκα εταιρείες του Χρηματιστηρίου που έχουν κάθε λόγο να ποντάρουν φέτος στην ανοδική πορεία του εισερχόμενου τουρισμού. Οι εισηγμένες με τα... «παράπλευρα» οφέλη. Οι κίνδυνοι από τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Εισηγμένες: Ποιες και κατά πόσο ευνοούνται από τον αυξημένο τουρισμό

Μετά από μια τριετή συνεχόμενη βελτίωση επιδόσεων, ο εισερχόμενος τουρισμός αναμένεται και φέτος να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, στηρίζοντας σε σημαντικό βαθμό το ΑΕΠ της χώρας, αλλά και τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Έτσι, ενώ οι προβλέψεις για το φετινό ΑΕΠ της χώρας κυμαίνονται από το -1,5% έως και το +0,5%, όλες βασίζονται σε ένα σενάριο νέας ανόδου στην εισερχόμενη τουριστική δραστηριότητα της χώρας, λόγω:

α) Του θετικού momentum που έχει δημιουργηθεί κατά τα τελευταία χρόνια

β) Των έντονων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων που έχουν επηρεάσει άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς και

γ) Την προσδοκία για αυξημένες εισροές από τη ρωσική αγορά μετά την επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Βέβαια, όλοι γνωρίζουν πως η τουριστική δραστηριότητα είναι εύθραυστη και επιρρεπής σε απρόβλεπτα γεγονότα, οπότε όλες οι προβλέψεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν πως από τον αυξημένο εισερχόμενο τουρισμό επηρεάζονται θετικά οι επιδόσεις των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών. Έτσι, πέρα από όσους ομίλους δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο, στις μεταφορές (Αεροπορία Αιγαίου και λιγότερο οι ακτοπλοϊκές Attica Group, Μινωικές Γραμμές και ΑΝΕΚ), στις ενοικιάσεις οχημάτων (Autohellas), στα σκάφη αναψυχής (Κυριακούλης), ευνοούνται και επιχειρήσεις από τον χώρο των καυσίμων (π.χ. ΕΛΙΝΟΙΛ, REVOIL), των τροφίμων-ποτών, της υγείας και πολλών άλλων κλάδων.

Έτσι, μεταξύ των εισηγμένων του ΧΑ υπάρχουν τέσσερις αμιγώς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: Η Λάμψα με παρουσία στην Πλατεία Συντάγματος και στο εξωτερικό, η Ιονική Ξενοδοχειακή (Hilton) που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, ο Αστέρας Βουλιαγμένης (το ίδιο ισχύει και γι' αυτόν) και η ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President στην Αθήνα). Και οι τέσσερις αυτές εταιρείες βελτίωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις μέσα στο 2015, όπως προκύπτει και από τον πρώτο παρατιθέμενο πίνακα.

Ξενοδοχειακή δραστηριότητα έχουν όμως και άλλες τρεις εισηγμένες εταιρείες: Η Τεχνική Ολυμπιακή (πέρα από την κατασκευαστική της δραστηριότητα διαθέτει στο Συγκρότημα του Πόρτο Καρράς ξενοδοχεία, καζίνο και μαρίνα) και οι Καράτζης, Δάιος Πλαστικά (από δύο ξενοδοχειακές μονάδες, οι περισσότερες στην Κρήτη).

Στους παρακάτω πίνακες μάλιστα, παρουσιάζονται οι επιδόσεις των προαναφερόμενων εταιρειών τόσο στον τουριστικό τομέα, όσο και στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Στην Τεχνική Ολυμπιακή, μόνο ο ξενοδοχειακός κλάδος έκλεισε το 2015 με λειτουργικά κέρδη. Στον Καράτζη η ξενοδοχειακή δραστηριότητα συνέβαλε σημαντικά στη συνολική κερδοφορία του Ομίλου, ενώ στη Δάιος Πλαστικά, τα δύο ξενοδοχεία ήταν υπεύθυνα για το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών του έτους.

Από τον εισερχόμενο τουρισμό επηρεάζεται μόνο η μία από τις δύο βασικές δραστηριότητες του ομίλου της Autohellas (αυτή του Rent A Car, καθώς η μακροενοικίαση απευθύνεται στην εσωτερική αγοράς). Επίσης, ένα σημαντικό και ανερχόμενο τμήμα των δραστηριοτήτων προέρχεται πλέον από το εξωτερικό (Κύπρος και Βαλκάνια).

Προφανώς, από τον αυξημένο τουρισμό ευνοείται και η Αεροπορία Αιγαίου (που βλέπει τα τελευταία χρόνια τα μερίδια αγοράς της να διευρύνονται), όπως και ο Κυριακούλης, με παρουσία στα σκάφη αναψυχής και στις μαρίνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v