Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Η μεταρρύθμιση είναι βαριά αλλά δίκαιη

Απέναντι στην κυβερνητική πρόταση, που στοχεύσει ξεκάθαρα στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δεν έχει κατατεθεί καμία αντιπρόταση, υποστηρίζουν. Ποια θα είναι η στρατηγική στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή.

Μαξίμου: Η μεταρρύθμιση είναι βαριά αλλά δίκαιη

Το στίγμα της κυβερνητικής στάσης στη Βουλή, κατά τη διήμερη συζήτηση (Σάββατο-Κυριακή) στην Ολομέλεια για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δίνει κορυφαία κυβερνητική πηγή στο Euro2day.gr

Οπως προκύπτει, οι υπουργοί, οι βουλευτές και πρωτίστως ο πρωθυπουργός, θα αναδείξουν τα ακόλουθα στοιχεία:

* Το κρίσιμο θέμα είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Κι αυτό, διότι οι πόροι του λεηλατήθηκαν συστηματικά από τις κυβερνήσεις της περιόδου 2010 – 2015 «αφήνοντας μετά την Αριστερά να διαχειριστεί το πρόβλημα».

* Οταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών (τον Νοέμβριο) στήριξη για την διαπραγμάτευση, προκειμένου να καθοριστούν κόκκινες γραμμές και να μην κοπούν οι συντάξεις, «τα άλλα κόμματα έβγαλαν την ουρά τους απέξω». Χαρακτηρίζουν τη στάση του, επομένως, «καθαρά μικροπολιτική» διότι «άφησαν την Αριστερά να διαχειριστεί την κατάσταση μόνη της για να εισπράξουν μετά το όποιο πολιτικό κόστος».

* Αν είχε «ακουμπήσει» άλλη κυβέρνηση το ασφαλιστικό, θα είχε ευρύτατη στήριξη των ΜΜΕ, τα οποία θα αναδείκνυαν «πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, πόσες ανισότητες και πελατειακές σχέσεις υπάρχουν, πώς συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες ωφελούνται σε βάρος άλλων». (σ.σ. εν προκειμένω, διευκρινίζεται ότι, πράγματι, τα παραπάνω συνέβαιναν, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις ευνόησαν συγκεκριμένους, καρπώθηκαν το πολιτικό όφελος και τώρα φορτώνουν αυτές τις στρεβλώσεις στην «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς»).

* Εναντι όλων αυτών, όλο το σύστημα των ΜΜΕ είναι απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία, παρά την πολεμική, «προωθεί ένα ασφαλιστικό που κατοχυρώνει, έστω και με μια ελάχιστη σύνταξη, ακόμα και ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, και αφήνει ανέγγιχτες τις συντάξεις έως 1300 ευρώ».

* «Αδιαμφισβήτητα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι βαριά, και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης, αλλά είναι δίκαιη». Ενα από τα παραδείγματα που προβάλλονται (και θα παρουσιαστούν στη συζήτηση στη Βουλή) είναι το εξής: «Μέχρι τώρα, ένας πολιτικός μηχανικός ιδιοκτήτης δέκα κατασκευαστικών εταιρειών και ένας πολιτικός μηχανικός, υπάλληλος του προηγούμενου, με 800 ευρώ, πλήρωναν τις ίδιες εισφορές. Επίσης, στην ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού υπάρχει πλέον ρήτρα ανάπτυξης. Την περίοδο της ανάπτυξης 1996 – 2004, η μέση σύνταξη κάθε άλλο παρά παρακολούθησε την μεγέθυνση του ΑΕΠ».

* «Η ΝΔ φωνάζει τώρα για τις εισφορές, αλλά αποσιωπά για το τι ασφαλιστικό σύστημα προωθούσε η ίδια». Προς τούτο, η κυβέρνηση επικαλείται τις προεκλογικές αναφορές του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για «δραματική αύξηση στις εισφορές, μαζί με εξ ίσου δραματικές μειώσεις στις συντάξεις». Και, άρα, κατηγορεί τη ΝΔ για «υποκρισία» όταν εμφανίζεται «να υπερασπίζεται σήμερα συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών τις οποίες σχεδίαζαν να εξοντώσουν».

* Απέναντι στην κυβερνητική πρόταση, που στοχεύσει ξεκάθαρα στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δεν έχει κατατεθεί καμία αντιπρόταση, παρά μόνο αυτή της ΝΔ: Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απώλεια μίας σύνταξης τον χρόνο, αυστηρά ανταποδοτικό ασφαλιστικό – δηλαδή κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, συμψηφισμός των αγροτικών επιδοτήσεων με τις οφειλές στον ΟΓΑ, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και όποιος ζήσει έζησε. Και όλα αυτά, μετά από 11 μειώσεις την περίοδο 2010-2015.

«Αυτές φυσικά δεν είναι νέες ιδέες της ΝΔ. Είναι παμπάλαιες ιδέες του ΔΝΤ, τις οποίες ο Μητσοτάκης πλασάρει ως φρέσκιες. Δεν στοχεύουν στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, αλλά στην προοδευτική του συρρίκνωση. Και οι οποίες, αν διατυπωθούν καθαρά και χωρίς μισόλογα, θα έχουν σκληρές αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v