Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εχασε βουλευτή αλλά παραμένει «κυβέρνηση 153»

Καταψήφισε άρθρα, παραιτήθηκε και παρέδωσε την έδρα η Β. Κατριβάνου των «53». Στη θέση της ο Γ. Κυρίτσης. Ο συμβιβασμός με τα ειδικά μισθολόγια για να μην ξεσπάσει... αντάρτικο ΑΝΕΛ. Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο Α. Τσίπρας με Μέρκελ-Ερντογάν.

Εχασε βουλευτή αλλά παραμένει «κυβέρνηση 153»

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν βγήκε αλώβητη από την ψηφοφορία στη Βουλή για τα τελευταία προαπαιτούμενα: έχασε μία βουλευτή, τη Βασιλική Κατριβάνου, η οποία καταψήφισε τα άρθρρα για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τον «κόφτη».

Αργά τη νύχτα ωστόσο η ίδια παραιτήθηκε από το αξίωμα και παρέδωσε την έδρα, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εξακολουθεί να μετρά 153 βουλευτές: τη θέση της καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών στη Β΄Αθηνών Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κυβερνητικού Οργάνου για το προσφυγικό.

Η εξέλιξη αυτή δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στο Μαξίμου. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μιλούσαν από ημέρες για μία «πολύ δύσκολη ψηφοφορία», εστιάζοντας κυρίως στο άρθρο για το Υπερταμείο και τις ιδιωτικοποιήσεις. Το προηγούμενο τετραήμερο οι επιτελείς επιδόθηκαν σε εξαντλητικές συζητήσεις με βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ) που κατέθεσαν ενστάσεις και αντιρρήσεις. Σε ένα μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν. Μέχρι χθες το μεσημέρι ωστόσο παρέμειναν δύο μεγάλα ερωτηματικά στα ονόματα της Βασιλικής Κατριβάνου και της Αννας Βαγενά.

Οι πληροφορίες θέλουν την πρώτη να ξεκαθάρισε στους συνομιλητές της ότι δεν επρόκειτο να αλλάξει στάση και ότι, αντιθέτως, μετά την ψηφοφορία σκόπευε να κινηθεί στα βήματα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη: να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και να παραδώσει την έδρα.

Η κ. Βαγενά υπερψήφισε εντέλει το σύνολο των άρθρων, χωρίς να αφήσει περιθώρια για «θρίλερ».

Η κ. Κατριβάνου... το 'πε και το 'κανε: υπερψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής και καταψήφισε τα δύο επίμαχα άρθρα, αφού όμως βεβαιώθηκε πρώτα ότι δεν υπήρχε κίνδυνος να «πέσει» η κυβέρνηση: έμεινε έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας κατά την πρώτη ανάγνωση των ονομάτων των βουλευτών και μπήκε στη δεύτερη ανάγνωση, όταν διαπίστωσε ότι δεν ετίθετο θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας...

«Συμφωνία τιμής» για παράδοση της έδρας

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά-κοινοβουλευτικά στελέχη δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο για τη στάση της βουλευτού, ούτε κίνησαν (φυσικά) διαδικασία απομάκρυνσής της από την κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς, άπαντες, περίμεναν την επόμενη κίνησή της.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η κ. Κατριβάνου ανακοίνωσε και επισήμως την παραίτησή της με μία ήπιου περιεχομένου επιστολή, που δεν αφήνει τραύματα στο κυβερνών κόμμα.

Σημειώνεται ότι η ίδια είχε δηλώσει «παρών» στην ψυχοφθόρα ψηφοφορία του Αυγούστου για το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δέχθηκε να είναι εκ νέου υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, για να δώσει μαζί του τις επόμενες μάχες.

Ανήκει στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα της «ομάδας των 53» του κόμματος (όπως και ο κ. Σακελλαρίδης πριν παραιτηθεί), της οποίας τα μέλη είχαν αναλάβει προεκλογικά τη δέσμευση να παραιτηθούν και να παραδώσουν την έδρα, εάν διαπίστωναν ότι δεν μπορούσαν πλέον να συνεχίσουν ως κυβερνητικοί βουλευτές.

Η πλειοψηφία των «53» πάντως συντάσσεται με τον άτυπο επικεφαλής τους, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, και συνεπώς, ουδείς έθεσε θέμα είτε διαφοροποίησης είτε... παράδοσης των όπλων, όσο ο υπουργός Οικονομικών το;yς καλύπτει πολιτικά.

Και παρ' ολίγον «αντάρτικο» ΑΝΕΛ

Η «πολύ δύσκολη ψηφοφορία» δοκιμάσtηκε και από τη σφοδρή αντίδραση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου προσωπικά, στην τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για πάγωμα των ειδικών μισθολογίων τη διετία 2017-2018.

Μετά από ουκ ολίγες συσκέψεις (το Σαββατοκύριακο) και αφού δεν έγινε κατορθωτό να βρεθούν ισοδύναμα 118 εκατ. ευρώ για να αποσυρθεί η τροπολογία, ο κ. Καμμένος δέχθηκε τη μέση λύση: να ψηφισθεί (χθες) η τροπολογία και στη συνέχεια να βρεθούν τα ισοδύναμα που θα την ακυρώσουν.

Οπερ και εγένετο, με τους ΑΝΕΛ να εμφανίζονται (πάλι) «μπετόν» στην ψηφοφορία...

Με Μέρκελ και Ερντογάν

Με το τέλος της ψηφοφορίας κι αφού οριστικοποιήθηκε η απόφαση της κ. Κατριβάνου να παραιτηθεί, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να λάβει μέρος στη σημερινή Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

Οπως ανέφερε το Euro2day.gr το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει το μεσημέρι, μαζί με την Αγκελα Μέρκελ σε πάνελ συζήτησης με θέμα «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μία δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού». Υπήρξε και ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ με την καγκελάριο όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και το ελληνικό πρόγραμμα.

Το απόγευμα (6.00 μ.μ.) θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα θέσει θέμα διατήρησης της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό (σ.σ. ο Τούρκος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει με ακύρωση, εάν δεν καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες της χώρας του) και τερματισμού των τουρκικών προσκλήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v