«Ενστάσεις» της αγοράς στο κυβερνητικό success story

Σαφείς αποστάσεις του επιχειρηματικού κόσμου από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για έναρξη ενός ισχυρού αναπτυξιακού κύκλου στην οικονομία. Ποιες είναι οι ευκαιρίες, ποια τα προβλήματα. Τι δηλώνουν γνωστοί παράγοντες της αγοράς.

«Ενστάσεις» της αγοράς στο κυβερνητικό success story

Μετά την αναμενόμενη θετική αξιολόγηση της οικονομίας, κύκλοι της αγοράς πιστεύουν πως η διαδικασία της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, αν θέλει να αποφύγει τις διαδικασίες οποιουδήποτε «κόφτη», ή σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να βελτιώσει δραστικά το επενδυτικό κλίμα, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, έστω και σε βάθος χρόνου, τα κοινοτικά κονδύλια από τα πακέτα ΕΣΠΑ-Γιούνκερ, καθώς και η υλοποίηση της «χάρτας» για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Άλλωστε, στην εκκίνηση περιόδου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των πρόσφατων εγκαινίων του αγωγού TAP στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιχειρηματίες ωστόσο τηρούν αποστάσεις από μια τέτοια αισιόδοξη -όπως την χαρακτηρίζουν- προσέγγιση.

«Ας το ονομάσουν στρατηγικό σχεδιασμό, ας το βαφτίζουν παράλληλο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι να ακολουθηθεί μια φιλοεπιχειρηματική πολιτική, ικανή να φέρει κεφάλαια, επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Τα περιθώρια χρόνου έχουν στερέψει και το λίπος έχει εκλείψει», δηλώνει στο Euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας πως «οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν και μάλιστα γρήγορα, αλλά δεν μπορώ να έχω σαφή άποψη για το νέο Υπερταμείο, καθώς πολλές φορές στις περιπτώσεις αυτές, ο... διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν φορείς που φοβούνται πως θα ακολουθήσουν χειρότερες μέρες για την οικονομία και την κοινωνία, μετά τα προσφάτως ψηφισθέντα μέτρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη θέση που έλαβε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ): «Σε λίγους μήνες, όλη την ελληνική κοινωνία θα προσγειωθεί σε μία σκληρή πραγματικότητα που θα γεννήσει νέες ιδεολογικές προσεγγίσεις και αναθεωρητικές ψηλαφίσεις εξαιτίας πιθανής αξιακής κατακρήμνισης και κοινωνικής κατάρρευσης που θα επέλθει».

Άλλοι παράγοντες της αγοράς, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης, αμφιβάλλουν για την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών ακόμη και στο μέτωπο του σχεδιασμού. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαββάκης:

«Το λάθος που κάνουμε σ' αυτή τη χώρα, θα τολμούσα να πω, είναι διπλό:

• από τη μία, το σπάταλο κράτος δεν το πειράζει κανείς, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορεί για τον πραγματικό πυλώνα της ανάπτυξης, που είναι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας

• και από την άλλη, για την ανάπτυξη της χώρας, το μόνο που ακούμε είναι τον δήθεν εύκολο δρόμο της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Την ώρα που η χώρα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην υφιστάμενη παραγωγική βάση, στην παροχή ρευστότητας, στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, στην υλοποίηση κάθε είδους επενδύσεων, ο δημόσιος διάλογος για την ανάπτυξη έχει κυριολεκτικά παγιδευτεί στη συζήτηση για ενίσχυση κατά προτεραιότητα μάλιστα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη μέσω καινοτομίας. Σε κάτι δηλαδή που θα έχει ενδεχομένως απόδοση δέκα χρόνια μετά, είναι υψηλού ρίσκου και ίσως απαιτεί τεράστια κεφάλαια που δεν υπάρχουν στη χώρα και ούτε πρόκειται να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον.

Οπότε, αυτό που προτείνει ο ΣΒΒΕ είναι να στηρίξουμε την υφιστάμενη παραγωγική βάση και τις καινοτομικές δραστηριότητες που αυτή αναπτύσσει, ούτως ώστε να παραχθούν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και να ενισχυθεί περαιτέρω η εξωστρεφής δραστηριότητα της χώρας».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι θέσεις του κ. Ελευθέριου Κούρταλη, προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, που μιλώντας στο Euro2day.gr υποστηρίζει: «Καλές είναι οι ξένες επενδύσεις και οι καινοτομίες. Ωστόσο ψάχνουμε συνεχώς για ξένους επενδυτές και για καινοτομίες, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν υγιείς, κατά βάση, βιομηχανικές επιχειρήσεις με διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα, που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την παραγωγή τους, αυξάνοντας τις εξαγωγές και τις θέσεις εργασίας. Κάποιες από αυτές μάλιστα, περιορίζουν την παραγωγή τους, επειδή απλά δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν για κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες».

Πάντως, ο κ. Κούρταλης, αν και χαρακτηρίζει τα τελευταία μέτρα ως επώδυνα, αφήνει ανοιχτό κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας, στον βαθμό που η κυβέρνηση θα καταφέρει να ηρεμήσει τα πράγματα και να δημιουργήσει ένα ευρύτερο κλίμα επενδυτικής σταθερότητας.

Υπάρχουν επίσης επιχειρηματίες που έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να φέρει επενδύσεις στη χώρα το ταχύτερο δυνατόν. «Ακούμε συνεχώς για κονδύλια μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ, ενώ σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι αναφορές είναι γενικόλογες. Μάλιστα, βλέπουμε να προωθούνται με δυσκολία και καθυστέρηση επενδύσεις που είχαν δρομολογηθεί κατά το παρελθόν, ενώ κανένα μεγάλο project δεν είδαμε να προσελκύεται κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Αν και η κεντρική κυβερνητική γραμμή πλέον στηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις, φοβόμαστε τα εμπόδια που μπορεί να προκαλέσουν στην πράξη παράγοντες όπως η αδράνεια και η ιδεοληψία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v