Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Απειλή προστίμων για τους... καθυστερημένους

Μόλις 1,86 εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6 εκατ. έχουν εκκαθαριστεί. Οι 343.390 είναι πιστωτικές, με το συνολικό ποσό επιστροφής να ανέρχεται στα 89,6 εκατ. Πόσο κοστίζει η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης. Το θέμα της παράτασης.

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Απειλή προστίμων για τους... καθυστερημένους

Με ρυθμό αργό συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, με τους περισσότερους φορολογούμενους να αφήνουν -ως συνήθως - για την τελευταία στιγμή το πικρό ραντεβού με την εφορία.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται δεν είναι άλλο από τον γνωστό διαδικτυακό συνωστισμό τις τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, στις 30 Ιουνίου.

Με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, έως χθες ούτε ένας στους τρεις υπόχρεους δεν είχαν ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις του υπουργείου Οικονομικών για αποφυγή καθυστερήσεων και οι εκκαθαρισμένες δηλώσεις έφταναν το 1,865 εκατομμύριο σε σύνολο περίπου 6 εκατομμυρίων.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι αυτοί που έσπευσαν από τους πρώτους είχαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε μηδενικό, είτε πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Από το 1.865.638 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί:

- 343.390 δηλώσεις είναι πιστωτικές, με το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου να ανέρχεται σε 89,62 εκατ. ευρώ.

- 956.301 δηλώσεις είναι μηδενικές.

- 565.947 δηλώσεις είναι χρεωστικές. Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015 συνολικού ύψους 553,32 εκατ. ευρώ ή 979 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι 29 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, η προθεσμία της 30ής Ιουνίου είναι καταληκτική και δεν θα δοθεί παράταση. Ολιγοήμερη παράταση θα υπάρξει μόνο εάν παρατηρηθούν προβλήματα στη λειτουργία του Taxis, εξέλιξη η οποία όμως θεωρείται παραπάνω από πιθανή καθώς όλα δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας θα υπάρξει κύμα μαζικών υποβολών.

Η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης πάντως κοστίζει ακριβά. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Επιπλέον για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου προβλέπεται προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v