Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «καναβάτσο» δεκάδες εισηγμένες

Ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση και θα χρειαστούν «γενναία» παρέμβαση και ποιες παλεύουν από καλύτερη θέση. Το κακό κλίμα στην αγορά και οι παρενέργειες από την υπόθεση Μαρινόπουλου. Πώς έχει η κατάσταση σε 17 εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Στο «καναβάτσο» δεκάδες εισηγμένες

«Καυτό» αναμένεται να είναι το φετινό δεύτερο εξάμηνο για δεκάδες εισηγμένες εταιρείες καθώς στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, έρχονται να προστεθούν και οι παρενέργειες της «υπόθεσης Μαρινόπουλου».

«Επιδεινώθηκε το κλίμα, κλονίστηκε ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη στην αγορά και επιπλέον μετριάστηκαν περαιτέρω οι εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά επηρεάζουν δυσμενώς όλους και ακόμη περισσότερο όσες επιχειρήσεις είχαν ήδη τα δικά τους ζητήματα», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας:

«Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και τα πολλά λουκέτα των τελευταίων μηνών δεν ήρθαν τυχαία. Απλά, η υπάρχουσα ανησυχία δεν θα πρέπει να μετατραπεί από τράπεζες και προμηθευτές σε πανικό, με αποτέλεσμα να την πληρώσουν και επιχειρήσεις που έχουν κάθε λόγο να σωθούν».

Στο μέτωπο των εισηγμένων τώρα, ήδη έχει ξεκινήσει μια έντονη φημολογία για τις εταιρείες που θα... μπορούσαν να ακολουθήσουν τον Όμιλο Μαρινόπουλο στο άρθρο 99, η οποία όμως συχνά είτε στερείται βάσης, είτε θα μπορούσε να αποτελεί το ασθενέστερο και όχι το ισχυρότερο σενάριο.

Με βασικό κριτήριο την ύπαρξη αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, το Εuro2day.gr συγκέντρωσε περιπτώσεις εισημένων, εκ των οποίων άλλες βρίσκονται σε δυσχερή θέση και πολύ δύσκολα θα σωθούν χωρίς τη σχετικά σύντομη και «γενναία» παρέμβαση των τραπεζών ή/και των βασικών μετόχων και άλλες παλεύουν από σαφώς καλύτερη θέση να βελτιώσουν σε ένα μεγαλύτερο βάθος χρόνου τις υπάρχουσες κεφαλαιακές τους ανισορροπίες.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Alco Hellas: Η εταιρεία έχει προβεί κατά την τελευταία διετία σε σειρά πωλήσεων περιουσιακών της στοιχείων (θυγατρικών και μειοψηφικών συμμετοχών), με αποτέλεσμα να έχει ουσιαστικά αποξενωθεί από την παρουσία της στην ισχυρή γερμανική αγορά. Με την εγχώρια αγορά προφίλ αλουμινίου να είναι σε κρίση, με τις νέες δραστηριότητες να μην έχουν μέχρι σήμερα συνεισφέρει σημαντικά και με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να μην έχει υλοποιηθεί εδώ και μια διετία, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το μέλλον της εταιρείας.

Altec: Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης είναι ότι οι πιστώτριες τράπεζες του Ομίλου είναι ταυτόχρονα και οι βασικότεροι μέτοχοί της. Η εισηγμένη συνεχίζει εδώ και χρόνια να καταγράφει ζημίες και να λειτουργεί με όλα τα μειονεκτήματα που συνεπάγεται η αρνητική καθαρή θέση και η έλλειψη πόρων για επενδύσεις. Οι δύο managers (και μέτοχοι) που «τρέχουν» την εταιρεία ζήτησαν την αναβολή της τακτικής γενικής συνέλευσης της 30ής Ιουνίου, με την αιτιολογία ότι «εκκρεμεί από τις μετόχους τράπεζες η ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ομίλου, προκειμένου να επέλθει η επιχειρηματική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωσή του, η οποία έχει καταστεί αναγκαία προ πολλών ετών και είναι πλέον σε κατάσταση που δεν επιδέχεται καμία περαιτέρω αναβολή»...

Euromedica: Όπως πληροφορούμεθα, οι τράπεζες έχουν προτείνει μερική κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων, περαιτέρω χρηματοδότηση και υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης. Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ομίλου αναζητεί στρατηγικό επενδυτή ανά τον κόσμο και λέγεται πως κάποιο αρχικό ενδιαφέρον έχει προκύψει από την Κίνα.

Axon Holdings: Η πορεία και οι προοπτικές της εταιρείας είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με αυτές της Euromedica, καθώς η Euromedica αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Axon Holdings.

Πήγασος Εκδοτική: Στα ήδη σοβαρά οικονομικά ζητήματα της εταιρείας (κίνδυνος ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης μέσα στο 2016), έρχονται να προστεθούν και οι εξελίξεις στην Τηλέτυπος, της οποίας η Πήγασος Εκδοτική κατέχει το 32,73%, με αποτίμηση 29,4 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε μάλιστα ο ορκωτός ελεγκτής τον περασμένο Μάρτιο: «Ο έλεγχος απομείωσης της αξίας (29,4 εκατ.) της συμμετοχής της μητρικής εταιρείας στην Τηλέτυπος και της αντίστοιχης του Ομίλου (8,3 εκατ. ευρώ) δεν έχει συνεκτιμήσει τις συνέπειες των τρεχουσών αβεβαιοτήτων που συνδέονται με τη συμμετοχή αυτή. Οι συνέπειες αυτές δεν μπορούν στο παρόν στάδιο να ποσοτικοποιηθούν».

Τρόπαια: Δυσοίωνο το μέλλον για την εταιρεία, καθώς διακρίνεται πλέον για τον χαμηλό κύκλο εργασιών και τον υψηλό δανεισμό της. Γίνονται κάποιες προσπάθειες αναδιάρθρωσης των δανείων και πώλησης περιουσιακών στοιχείων (μεταξύ άλλων και του ακινήτου που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της εισηγμένης). Τα κέρδη του 2015 είναι έκτακτου και μη επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα (προήλθαν από πώληση πλοίου και ταυτόχρονη διαγραφή υψηλότερων δανειακών υποχρεώσεων).

ΑΝΕΚ: Η περυσινή προ φόρων κερδοφορία και η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα προσφέρουν «ανάσες» τόσο στη διοίκηση της εισηγμένης, όσο και στις πιστώτριες τράπεζες.

Alpha Grissin: Η εισηγμένη κινείται μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον φετινό της στόχο, που περιλαμβάνει αύξηση εσόδων κατά 10% και βελτίωση του ήδη θετικού EBITDA. Οι συζητήσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανεισμού ελπίζεται πως θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2016, ενώ η εισηγμένη διαθέτει ακίνητα στο εξωτερικό που προτίθεται να πουλήσει μέσα στα επόμενα χρόνια, με στόχο τη μείωση του δανεισμού της.

Compucon: Παρά το γεγονός ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ο βασικός μέτοχος έχει ήδη τοποθετήσει στην εισηγμένη άνω των δύο εκατ. ευρώ. Η εταιρεία φαίνεται πως συνέχισε και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο να σημειώνει θετικό EBITDA, ωστόσο θα χρειαστούν υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις στο μέλλον, προκειμένου να επιβιώσει σε μακροπρόθεσμη βάση.

DIONIC: Στόχος η σύντομη συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων και με τις δύο άλλες συστημικές τράπεζες. Επίσης μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ψηφιστεί η έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, με παραίτηση των παλαιών μετόχων, όπου λέγεται πως έχει προσεγγιστεί ισχυρός επενδυτής.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία, αρκεί η άντληση 1,5-2 εκατ. ευρώ προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα η εισηγμένη.

Pasal: Η εταιρεία αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της, στη βελτίωση των επιδόσεων του εμπορικού κέντρου Athens Heart και στην υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέσα από την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

Βαράγκης: Δρομολογούνται προσπάθειες αποκατάστασης της κεφαλαιακής «ανισορροπίας» μέσα από τη μετοχοποίηση υποχρεώσεων προς τους βασικούς μετόχους και πιθανής αύξησης κεφαλαίου (μέσα από χρηματοδότηση του βασικού ομολογιούχου). «Οδηγός» των παραπάνω, τα projects στο εξωτερικό και ιδίως η διεκδίκηση εργασιών στη Μέση Ανατολή.

Γ.Ε. Δημητρίου: Βελτίωση κύκλου εργασιών και τελικού αποτελέσματος αναμένεται να φανεί στις λογιστικές καταστάσεις του φετινού εξαμήνου. Ανοιχτό το σενάριο για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Νίκας: Οι υποψήφιοι επενδυτές συζητούν με τις πιστώτριες τράπεζες τους όρους αναχρηματοδότησης (που συμπεριλαμβάνουν και «κούρεμα»), προκειμένου να καλύψουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας.

ΣΑΤΟ: Σημαντικά τα προβλήματα της εταιρείας, ωστόσο η φετινή πορεία δείχνει να είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτική η πρόσφατη ανακοίνωση της εισηγμένης για σύναψη δύο σημαντικών συμβάσεων με ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Σφακιανάκης: Βελτίωση αναμένεται να εμφανίσουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου, οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για αναχρηματοδότηση (ίσως περιλαμβάνεται και ΑΜΚ) θα διεξαχθούν σε καλό κλίμα και «αυτή τη φορά πάμε για ένα deal που θα είναι μακροπρόθεσμο και βιώσιμο».

Τζιρακιάν: Η εταιρεία έχει ψηφίσει κατά καιρούς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που δεν έχουν όμως ολοκληρωθεί. Ωστόσο, οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη καταβάλει στην εταιρεία σημαντικά ποσά ως προκαταβολή και η εισηγμένη λειτουργεί κανονικά, ή έστω όσο... κανονικά μπορεί να λειτουργήσει μια επιχείρηση σε μια δύσκολη εγχώρια αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v