Σαφή αλλαγή της εικόνας της Τζιρακιάν, μετά τη δύσκολη τριετία 2022-25, περιέγραψε η διοίκηση της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
«Η εικόνα έχει αναστραφεί πλήρως», ανέφερε ο Λυμπαρέτ Τζιρακιάν (φώτο) απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day για την πορεία του 2026. Όπως είπε, η αίσθηση της διοίκησης είναι ότι το πρώτο εξάμηνο είναι «αρκετά καλύτερο», ενώ η βελτίωση συνεχίζεται και στο τρίτο τρίμηνο.
Η ανάκαμψη και το καλύτερο εξάμηνο
Σύμφωνα με τον κ. Τζιρακιάν, η εταιρεία «επανέρχεται ουσιαστικά στα πόδια της», μετά από μια τριετία κατά την οποία η μεγάλη πτώση των τιμών του χάλυβα και τα υψηλά επιτόκια άσκησαν σημαντική πίεση στο κεφάλαιο κίνησης.
Η αλλαγή άρχισε, όπως σημείωσε, από το καλοκαίρι του 2025, όταν οι τιμές άρχισαν να ανακάμπτουν, ενώ τα νέα ευρωπαϊκά μέτρα για ποσοστώσεις και δασμούς έδωσαν περαιτέρω ώθηση και στο μικτό περιθώριο της εταιρείας.
Από την πλευρά του, ο CFO της εταιρείας, Αλέξανδρος Ζάβρας, τόνισε ότι: «Περιμένουμε σημαντική, ακόμα πιο μεγάλη βελτίωση του μικτού κέρδους, σαφή βελτίωση της κερδοφορίας και στο πρώτο εξάμηνο αλλά και στη συνέχεια», προσθέτοντας ότι τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος δείχνουν «αρκετά θετικά σημάδια».
Σε ερώτηση αν το 2026 μπορεί να σηματοδοτήσει επιστροφή σε καθαρή κερδοφορία, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη πρόβλεψη πριν από τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, λέγοντας πως: «Δεν θέλω να το πούμε τώρα αυτό. Θέλουμε να μελετήσουμε καλά τα νούμερα. Πάντως είμαστε σε θετική τροχιά».
Η εταιρεία έχει παράλληλα αλλάξει την εμπορική της στρατηγική, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην ποιότητα των πωλήσεων και λιγότερο στον όγκο. Όπως εξήγησε ο CFO, ζημιογόνες συνεργασίες έχουν περιοριστεί ή διακοπεί, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι η στρατηγική αυτή αποδίδει.
Στήριξη από οικοδομή και χάλυβα, πιέσεις από τα γεωπολιτικά
Η διοίκηση παρουσιάστηκε αισιόδοξη για την εγχώρια ζήτηση, εκτιμώντας ότι η κινητικότητα στην οικοδομή θα αρχίσει να αποτυπώνεται περισσότερο στους όγκους προς το τέλος του έτους, μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε πέρυσι στην αγορά το ζήτημα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Την ίδια στιγμή, ο Ζάβρας ανέφερε ότι οι τιμές του χάλυβα έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% μέσα στο τρέχον έτος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα νέα μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας και στον κανόνα «melt and pour», που εκτιμάται ότι θα περιορίσει εισαγωγές μέσω τρίτων χωρών και φαινόμενα dumping.
Όπως πάντως σημειώθηκε από τη διοίκηση, προσοχή δίνεται και στις πιέσεις που προκαλούν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή σε ενέργεια και μεταφορές. Ειδικά για την Τζιρακιάν, ο βομβαρδισμός ουκρανικών εγκαταστάσεων στις αρχές Αυγούστου οδήγησε σε ακυρώσεις παραγγελιών χαμηλότερου κόστους, οι οποίες αντικαταστάθηκαν γρήγορα, αλλά με επιβάρυνση στο κόστος.
Στο ραντάρ και τα εξοπλιστικά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η αναφορά στις ευκαιρίες που δημιουργούν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Λυμπαρέτ Τζιρακιάν ανέφερε ότι υπάρχει «έντονη» σκέψη για δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο πεδίο και ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με ανθρώπους του κλάδου.
Ο Αλέξανδρος Ζάβρας διευκρίνισε ότι η εταιρεία βλέπει κυρίως προς τις υποδομές που συνοδεύουν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα έργα που θα απαιτηθούν για την υποδοχή των F-35, εκτιμώντας το σχετικό ύψος των υποδομών σε τουλάχιστον 450-500 εκατ. ευρώ.
Η συμμετοχή της Τζιρακιάν μπορεί, όπως είπε, να είναι είτε άμεση είτε έμμεση μέσω πελατών της, καθώς προϊόντα της εταιρείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιου είδους έργα.
Πλήρης αναδιάρθρωση δανεισμού
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού. Ο CFO ανέφερε ότι, μετά τη ρύθμιση δανείων περίπου 5 εκατ. ευρώ με Τράπεζα Πειραιώς και doValue, ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη ΓΣ συμφωνία και με την Εθνική Τράπεζα για ακόμη 6,5 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση μιλά πλέον για «πλήρη και ολοκληρωτική αναδιάρθρωση» του δανεισμού της εταιρείας, με τις συμφωνίες να έχουν τετραετή ορίζοντα και τη ρύθμιση με την Εθνική να προβλέπει balloon payments στις 31 Δεκεμβρίου 2029.
Buyback έως 5% και δωρεάν μετοχές
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών διάρκειας έως 24 μηνών και μέχρι ποσοστού 5% του μετοχικού κεφαλαίου, με εύρος τιμής από 1 έως 5 ευρώ ανά μετοχή.
Παράλληλα εγκρίθηκε πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης έως 5% του μετοχικού κεφαλαίου σε μέλη του ΔΣ, διευθυντικά στελέχη και προσωπικό. Η διάθεση θα γίνει σε δύο κύκλους, το 2027 και το 2028, ανάλογα με την επίτευξη ετήσιων και ενδιάμεσων στόχων.
Η ΓΣ επικύρωσε επίσης την εκλογή του Κασπάρ Μπατανιάν ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ, ενώ επί του θέματος που αφορούσε συμβάσεις με συνδεδεμένα μέρη δεν ελήφθη απόφαση.