Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Lazard και επίσημα ο Jorg Asmussen

Ο Asmussen ως κεντρικός τραπεζίτης είχε συμπαρασταθεί στην Ελλάδα και ήταν από τα πρώτα στελέχη των θεσμών που είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση. Θεωρείται φίλος της χώρας και θα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Στη Lazard και επίσημα ο Jorg Asmussen

Και επίσημα στη Lazard μετακινείται ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και μέλος της ΕΚΤ, Jorg Asmussen.

Η κίνηση να αναλάβει επικεφαλής της Lazard στη Γερμανία ο κορυφαίος τραπεζίτης και πολιτικός ανακοινώθηκε στο Παρίσι και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ο Asmussen ως κεντρικός τραπεζίτης είχε συμπαρασταθεί στην Ελλάδα και ήταν από τα πρώτα στελέχη των θεσμών που είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση.

Θεωρείται στους ευρωπαϊκούς κύκλους φίλος της Ελλάδας και εκτιμάται ότι θα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και γενικότερα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Η Lazard, υπό τους John Kynigopoulos και Matthieu Pigasse (επικεφαλής ομάδας κρατικών συμβούλων και CEO, κορυφαίο στέλεχος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας και συνιδιοκτήτης της Le Monde μεταξύ άλλων), έχει ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, είτε με την παροχή υπηρεσιών στην κυβέρνηση, είτε με τη στήριξη ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα (είναι ο σύμβουλος της Cosco για την επένδυση στον ΟΛΠ, της Fraport στην εξαγορά των περιφερειακών αεροδρομίων και της καναδικής PSP στο Ελ. Βενιζέλος ).

Η Lazard παραμένει η μεγαλύτερη ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο, ενώ αν και δεν είναι γνωστή για τον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων, από το 1970 και εντελώς ανεξάρτητα από το τμήμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, με περιουσία υπό διαχείριση που υπερβαίνει τα 200 δισ. δολάρια.

Σύμβουλος των... αδυνάτων

Στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε κράτη και κυβερνήσεις, η Lazard τείνει να κινείται στην πλευρά του «αδυνάτου». Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής αλλά και της Βενεζουέλας εμπιστεύτηκαν τις υπηρεσίες της.

Η διαφορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της είναι ότι η εταιρεία δεν δανείζει στους πελάτες της, ούτε παρέχει υπηρεσίες έκδοσης μετοχών και ομολόγων.

Τις υπηρεσίες της Lazard έχουν χρησιμοποιήσει κυβερνήσεις όπως της Μ. Βρετανίας, Γαλλίας, Σουηδίας, Βελγίου, Ιταλίας, ΗΠΑ, Ομάν, Γκαμπόν, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας, και φυσικά η Ουκρανία και η Ελλάδα, με τις αναδιαρθρώσεις των χρεών τους.

Στην Ουκρανία, τον τελευταίο χρόνο πέτυχε την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, με μια ιδιαίτερα σύνθετη συναλλαγή που περιελάμβανε και διαγραφή (haircut).

Στον ιδιωτικό τομέα, η εταιρία έχει ολοκληρώσει πλήθος εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των οποίων:

- Τη γιγαντιαία συγχώνευση στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Gaz de France και Suez, ύψους 122 δισ. δολ. 

- Την εξαγορά της EMC από την DELL ύψους 167 δισ. δολαρίων, στον τομέα της πληροφορικής.

- Την εξαγορά της DIRECTV από την AT&T (τηλεπικοινωνίες), ύψους $ 67 δισ.

- Τη συγχώνευση των γιγάντων της μεταλλουργίας XSTRATA και Glencore, ύψους $ 72 δισ.

- Την εξαγορά μεριδίου της Heinz από την Berkshire Hathaway του Warren Buffet και 3G Capital, ύψους $ 28 δισ.

- Την εξαγορά από τη Volkswagen της Porsche.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v