Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται «μεταβατική διοίκηση» στο ΤΧΣ

Στα σκαριά υπουργική απόφαση ή νομοθετική τροπολογία, ώστε να ανατεθούν προσωρινά εκτελεστικά καθήκοντα σε δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου. Ποια εκτιμάται ότι θα είναι. Ορίζει δικό της εκπρόσωπο η ΤτΕ. Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο οι αλλαγές σε επίπεδο CEO.

Ερχεται «μεταβατική διοίκηση» στο ΤΧΣ

Φόρμουλα μεταβατικής διοίκησης, ώστε να μη μείνει ακέφαλο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναζητά η κυβέρνηση καθώς σήμερα 18 Ιουλίου αποχωρεί και τυπικά σύσσωμη η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση και οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ εξέτασαν λεπτομερώς τη δυνατότητα να ανατεθούν, κατόπιν απόφασης του Γενικού Συμβουλίου, σε δύο από τα μέλη του προσωρινά εκτελεστικά καθήκοντα.

Το ένα από τα δύο μέλη θα είναι πιθανώς ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Γ. Μιχελής, καθώς κρίνεται ότι διαθέτει τον χρόνο και την εμπειρία να αναλάβει τον ρόλο της καθημερινής διαχείρισης. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ταμείου μένει και πιθανώς να αναλάβει και προσωρινά εκτελεστικά καθήκοντα έχει τη σημασία του, καθώς γράφτηκε χωρίς να διαψευσθεί ότι δεν κρίθηκε επαρκής από την Επιτροπή Επιλογής.

Το δεύτερο μέλος θα είναι ένα εκ των Χρ. Στράτου, Ηλ. Καρακίτσου, Steven Franck, C. G. Maetze, Jón Sigurgeirsson. Πρόκειται για αναγκαστική λύση καθώς η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων διευθύνοντος συμβούλου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου θα απαιτήσει χρόνο.

Για να εφαρμοσθεί, όμως, η παραπάνω λύση θα απαιτηθεί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που είχαν συμμετάσχει στην εκπόνηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, υπουργική απόφαση ή κατάθεση τροπολογίας.

Με τη σημερινή του μορφή, ο νόμος διαχωρίζει πλήρως τα δύο σώματα διοίκησης του ΤΧΣ. Αρμοδιότητα της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία και εκπροσωπεί το Ταμείο, είναι να εισηγείται στο Γενικό Συμβούλιο τα θέματα και το τελευταίο να εγκρίνει ή να απορρίπτει. Επιπρόσθετα, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια εποπτικού ρόλου και όχι άσκησης διοίκησης.

Τέλος, για διαδικαστικά θέματα αναμένεται να δοθούν διευρυμένες προσωρινά αρμοδιότητες σε στελέχη του Ταμείου.

Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο ο νέος CEO

Η μεταβατική διοίκηση θα παραμείνει πιθανότατα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου ή και μέρος του Οκτωβρίου, καθώς η διαδικασία για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ καθώς και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου απαιτεί χρόνο.

Παρότι η Korn Ferry έχει κάνει διερεύνηση, θα πρέπει τυπικά να υπάρξει δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δύο θέσεις και να δοθεί ένα χρονικό διάστημα στο οποίο θα κατατεθούν αιτήσεις και βιογραφικά.

Προκειμένου να μη χαθεί χρόνος, η πρόσκληση πρέπει να βγει εντός των προσεχών ημερών, ώστε η διαδικασία, με «νεκρό» τον Αύγουστο, να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή Επιλογής με τη βοήθεια διεθνώς αναγνωρισμένου συμβούλου καθορίζει τα προσόντα και τα κριτήρια επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, η Επιτροπή προτείνει στον ΥΠΟΙΚ λίστα των επικρατέστερων υποψηφίων για τη συγκεκριμένη θέση και προσδιορίζει ως και την αμοιβή για κάθε υποψήφιο, εντός προκαθορισμένου εύρους.

Ορίζει εκπρόσωπο στην Εκτελεστική Επιτροπή η ΤτΕ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να προσδιορίσει η ΤτΕ τον εκπρόσωπό της στην Εκτελεστική Επιτροπή, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Αν. Γάγαλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προτεινόμενος εκπρόσωπος της ΤτΕ είναι πρώην στέλεχος Εμπορικής και Εθνικής, δεν είναι, όμως, βέβαιο αν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα άμεσα, ή θα πρέπει να περιμένει ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v