Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο «πράσινο φως» για χαλάρωση capital controls

Θετικοί οι θεσμοί στις προτάσεις της ΤτΕ για περαιτέρω άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, η ΕΚΤ θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Ποιες είναι οι εισηγήσεις για το όριο αναλήψεων μετρητών, το φρέσκο χρήμα, τις αποπληρωμές δανείων και το πλαστικό χρήμα.

Πρώτο «πράσινο φως» για χαλάρωση capital controls

Με τους θεσμούς να δίνουν σήμερα ένα πρώτο "πράσινο φως" για τη χαλάρωση των capital controls, η αγορά στρέφει το βλέμμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα δώσει την τελική έγκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό το οριστικό "ναι" να δοθεί και εντός της εβδομάδος, στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Πρόκειται για μια σειρά νέων προτεινόμενων μέτρων χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που ζήτησε η χώρα μέσω της Τραπέζης Ελλάδος, κατόπιν συνεννόησης και με τις τράπεζες.

Οπως έγραψε την Πέμπτη το Euro2day.gr, τα μέτρα χαλάρωσης είναι πιθανό να αποτυπωθούν και στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα. Διευκρινίζεται ότι η ΕΚΤ είναι η αρμόδια εποπτική αρχή για την έγκριση, ενώ οι θεσμοί χρειάστηκε απλώς να ενημερωθούν, όπως προβλέπει το σχετικό Μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι εφικτή η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου αναλήψεων σε 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο, για όσους δεν κάνουν χρήση της εβδομαδιαίας ανάληψης μετρητών ύψους 420 ευρώ (κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν).

Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί η χρήση πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό, με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού. Εντός των προσεχών ημερών, θα αποσαφηνισθεί ποιες ακριβώς προτάσεις επιλέχθησαν.

Ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι σύντομα το συναλλασσόμενο κοινό θα μπορεί να πραγματοποιεί ακόμη περισσότερες συναλλαγές από ό,τι επιτρεπόταν εδώ και ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το κείμενο των προτάσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προτείνει τα εξής μέτρα:

* Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

* Πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων (σήμερα επιτρέπεται σε ποσοστό 50%).

* Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

* Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες (στην περίπτωση που κάποιος δεν προχωρήσει στην ανάληψη των 420 ευρώ που δικαιούται εβδομαδιαίως και τα οποία δεν θα χάνει, αλλά θα μπορεί να τα πάρει την επόμενη εβδομάδα μαζί με τα υπόλοιπα).

* Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250 χιλ./ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20 χιλ./ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

* Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

* Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v