Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «κόπηκε» ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια

Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ έβγαινε η βεβαίωση εσόδων με βάση τις αρχικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών. Δημιουργήθηκε κίνδυνος για εκκαθαριστικά-μαμούθ σε συγκεκριμένες περιοχές. Σε πέντε δόσεις η πληρωμή, η πρώτη τέλη Σεπτέμβρη.

Γιατί «κόπηκε» ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια

Βεβαίωση εσόδων πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 3,246 δισ. ευρώ πέρυσι έβγαζαν σύμφωνα με πληροφορίες τα δοκιμαστικά στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τα οποία έτρεξε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι βρέθηκαν κυρίως στην περιοχή των Γρεβενών και του Καρπενησίου ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων να απειλούνται με εκκαθαριστικά ύψους χιλιάδων ευρώ λόγω λαθών στη συμπλήρωση του Ε9 αναφορικά με τα αγροτεμάχια και στην κυβέρνηση χτύπησε κόκκινος συναγερμός.

Η απειλή υπέρμετρης διόγκωσης της εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων οδήγησε σήμερα σε υπαναχώρηση έναντι ψηφισμένων ή υπό ψήφιση διατάξεων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν θα μετρούν τα αγροτεμάχια στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ενώ επί της ουσίας προανήγγειλε και απόσυρση της διάταξης σύμφωνα με την οποία η ύπαρξη τόκων καταθέσεων άνω των 300 ευρώ οδηγούσε στην ακύρωση των προβλεπόμενων εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες ή φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα).

Με την ίδια ανακοίνωση, γίνεται γνωστό άλλωστε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

Σε σχέση με διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον ΕΝΦΙΑ, για την αποκατάσταση της αλήθειας το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι:

1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών, οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.

2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.

3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.

4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.

5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξαρτήτως του ύψους των τόκων που έχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v