Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τροχάδην» τα τελευταία προαπαιτούμενα στην Ενέργεια

Ολοκληρώνονται τα τελευταία κανονιστικά κείμενα. Στις 25/10 οι δημοπρασίες «ΝΟΜΕ». Οι ρυθμίσεις για διασφάλιση καταβολής της χρέωσης υπέρ ΑΠΕ από τους προμηθευτές. Δεν θα μεταφερθεί στην κατανάλωση λένε ΥΠΕΝ-ΔΕΗ.

«Τροχάδην» τα τελευταία προαπαιτούμενα στην Ενέργεια

Με ρυθμό πολυβόλου δημοσιεύονται οι επιμέρους κανονιστικές πράξεις που αφορούν τα ενεργειακά προαπαιτούμενα του Μνημονίου, προκειμένου να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της τελευταίας στιγμής. Έτσι μετά την κατάθεση και υπερψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για το μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, δόθηκε στη δημοσιότητα ο Κώδικας που ορίζει τον τρόπο είσπραξης από τους προμηθευτές της χρέωσης για την ενίσχυση του λογαριασμού αυτού, ενώ προσδιορίστηκε και η ημερομηνία για την πρώτη δημοπρασία ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΔEΗ και Αλουμινίου για την τιμή της κιλοβατώρας, που επίσης περιλαμβάνονταν στο Μνημόνιο (προβλέπει την υπογραφή συμβάσεων με τους μεγάλους καταναλωτές στην υψηλή τάση) εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον οδηγό για την λήξη της εκκρεμότητας με όσες μεγάλες βιομηχανίες δεν έχουν υπογράψει ακόμη και για αυτές με τις οποίες η ΔEΗ έχει προσφύγει στη διαιτησία.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο το μερίδιο της ΔEΗ μειώθηκε ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα στο 88%, οπότε ο στόχος για περιορισμό του μεριδίου στο 80% το 2017 (σταδιακά μείωση στο 50% το 2020) δείχνει απόλυτα εφικτός.

Στην επίτευξη του στόχου εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν οι δημοπρασίες της ΔΕΗ τύπου ΝΟΜΕ. Αυτές, ο Λειτουργός της Αγοράς-ΛΑΓΗΕ προτείνει να γίνουν στις 25 Οκτωβρίου και με τιμή εκκίνησης η οποία έχει οριστεί με υπουργική απόφαση στα 37,35 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες). Η σχετική εισήγηση του ΛΑΓΗΕ προς τη ΡΑΕ έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με ολοκλήρωση την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι δε αφορά στις προβλέψεις για μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ως γνωστόν σημαντικός «αιμοδότης» του λογαριασμού θα αποτελέσει η νέα χρέωση που επιβλήθηκε στους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και η οποία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των προμηθευτών, αλλά και την πλήρη αποδοχή και στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ. Για την ορθή εφαρμογή του μέτρου, ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή των ποσών, έγιναν από τη ΡΑΕ οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι οποίες και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ. Από μία πρώτη ανάγνωση προκύπτει ότι επιβάλλονται αυστηροί κανόνες με στενά χρονικά περιθώρια (εβδομαδιαία καταβολή) για την πληρωμή της χρέωσης στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει οριστεί. Επίσης, η κατάθεση εγγυητικής επιστολής από κάθε προμηθευτή αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη χρέωση (προβλέπεται και άλλη για τη συμμετοχή στην αγορά) κλπ.

Τέλος να σημειωθεί ότι με δηλώσεις τους ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, διαβεβαιώνουν ότι η χρέωση αυτή δεν πρόκειται να μεταφερθεί στους καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v