Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΣΦΑ: Σε αρνητικό κλίμα αναμένεται η απάντηση των Αζέρων

Λήγει σήμερα η εγγυητική επιστολή των Αζέρων ενώ το κλίμα από τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών παραμένει βαρύ. Τι έγινε για να υπάρξει προσέγγιση και ποια είναι τα δύο αιτήματα της Socar, που δεν ικανοποιεί η ελληνική πλευρά.

ΔΕΣΦΑ: Σε αρνητικό κλίμα αναμένεται η απάντηση των Αζέρων
Σιγή ασυρμάτου επικρατούσε μέχρι χθες από την πλευρά της Socar για το τι θα πράξει τελικά με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, μετά την άγονη συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών την περασμένη Δευτέρα.

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διάσταση με τους Αζέρους, σε ό,τι αφορά στο ύψος του τιμήματος και στον τρόπο καταβολής του, δηλαδή μειωμένο έναντι του αρχικού των 400 εκατομμυρίων και πληρωμή με δόσεις, έχει γεφυρωθεί, αναμένεται σήμερα με ενδιαφέρον η απάντηση της Socar, αφού η καταληκτική ημερομηνία ισχύος της εγγυητικής επιστολής που έχει παραχωρήσει, είναι η σημερινή.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr για τις όποιες εξελίξεις περιορίζονται στο ότι στελέχη της Socar εκφράζουν τη λύπη και απογοήτευσή τους για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Ωστόσο εμμέσως γίνεται σαφές ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί περισσότερο με πολιτικά παρά με αμιγώς οικονομικά κριτήρια. Δεν αποκλείεται δηλαδή τίποτε, στον βαθμό βέβαια που η Socar εξασφαλίσει και τη συναίνεση της ιταλικής SNAM, προς την οποία θα «μεταπωλήσει» ποσοστό τουλάχιστον 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

Οι εξελίξεις αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του υπουργού ΥΠΕΝ, να τροποποιήσει με νομοθετική ρύθμιση βασικές συνιστώσες της φόρμουλας υπολογισμού των τελών χρήσης του δικτύου, άρα και των εσόδων του ΔΕΣΦΑ. Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ είχε ως στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης των χρηστών του δικτύου, καθώς διαφορετικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 και για την επόμενη διετία, τα τέλη χρήσης θα έπρεπε να αυξηθούν κατά περίπου 68%.

Η πλευρά των αγοραστών αντέδρασε στην πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρλέτη, επισημαίνοντας πρώτον ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρόθεση του υπουργού και δεύτερον, ότι με τη νέα ρύθμιση η αξία του ΔΕΣΦΑ μειώνεται στο μισό αυτού που είχε συμφωνήσει να καταβάλει, δηλαδή 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόσταση Σκουρλέτη - Socar μεγάλωνε αντί να μικραίνει, ενώ παρατηρήθηκε και αρνητικός αντίκτυπος σε διεθνές επίπεδο. Έτσι και ενώ η εγγυητική επιστολή της Socar έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου, ελήφθησαν πρωτοβουλίες από το Μαξίμου για τη γεφύρωση της απόστασης. Στις 27 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της Socar Rovnag Abdullayev συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα και συμφώνησαν να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ενώ ο συντονισμός των διαπραγματεύσεων από ελληνικής πλευράς ανατέθηκε στον σύμβουλο του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο.

Στη διαπραγμάτευση που ακολούθησε, υπήρξε σημαντική προσέγγιση στο θέμα της αύξησης των τελών χρήσης, το ποσοστό της οποίας συμφωνήθηκε να ανέλθει σε περίπου 34%, έναντι περίπου 25% που προέβλεπε η ρύθμιση του υπουργού ΥΠΕΝ. Ωστόσο από ελληνικής πλευράς εκφράστηκε αδυναμία ικανοποίησης των άλλων δύο απαιτήσεων των αγοραστών, καθώς όπως επισημάνθηκε, αναφύονται θέματα απιστίας και διαφοροποίησης βασικών όρων του διαγωνισμού, όπως ο τρόπος καταβολής του τιμήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v