Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Ενδυναμώνεται η πορεία ανάκαμψης

Το ΑΕΠ σε δωδεκάμηνη βάση αυξήθηκε με ίσως τον πιο σημαντικό ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά την κρίση του 2008, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μιλώντας στο Ελληνο-γαλλικό Φόρουμ επιχειρηματικότητας. Κλειδί για τη συνέχεια η λύση για το χρέος.

Σταθάκης: Ενδυναμώνεται η πορεία ανάκαμψης

«Η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας αναμένεται να υποστηριχθεί και να ενδυναμωθεί μέσω της εισροής επενδυτικών πόρων και μέσω του ΠΔΕ, της βελτίωσης συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και της περαιτέρω αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης κατά την πρώτη ημέρα του διημέρου Φόρουμ επί θεμάτων ενέργειας, περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που διοργάνωσε το ελληνογαλλικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, «ιδιαίτερα καθοριστική και σημαντική είναι η ομαλή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων του πλαισίου για το χρέος. Η ελληνική πλευρά από την πλευρά της είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πλαίσιο συμφωνίας και να προωθεί εκείνες τις παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι «το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Όπως είπε, «στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί η άμεση υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις. Θα ανοίξει έτσι ο δρόμος για την ΕΚΤ για τις δυνατότητες πλήρους ομαλοποίησης στις αγορές των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης».

«Ζητούμενο είναι να προσδιοριστεί ένα καθαρό μονοπάτι για την εξυπηρέτηση του χρέους και την μακροχρόνια σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη πλήρη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών στα επόμενα χρόνια. Συνθήκη εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να ενταθεί η ανάκαμψη των επενδύσεων που ήδη καταγράφεται».

Υπενθύμισε, δε, σε σχέση με την πορεία του ΑΕΠ ότι επιβεβαιώθηκαν οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς «το ΑΕΠ σε δωδεκάμηνη βάση αυξήθηκε με ίσως τον πιο σημαντικό ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά την κρίση του 2008 της τάξης του 1,5%», ενώ αναλυτικά στοιχεία για την διάρθρωσή του αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Εκτίμησε επίσης, ότι «πίσω από τη θετική επίδραση του τρίτου τριμήνου βρίσκεται η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, των επενδύσεων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7% και -το πιο σημαντικό- των εξαγωγών οι οποίες τον Σεπτέμβριο του 2016 καταγράφουν αύξηση κατά 16,6% πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό περιορισμό στο πρόβλημα του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας». Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό οι αιτήσεις στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου αναμένονται να φθάσουν τις 1.000 μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σε σχέση με το ελληνογαλλικό φόρουμ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «πρωτοβουλίες σαν κι αυτές αποτελούν αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του οδικού χάρτη με στόχο την ενίσχυση της ελληνογαλλικής συνεργασίας που οι δύο χώρες αποφάσισαν στο υψηλότερο επίπεδο τον περασμένο Ιούνιο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v