Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκαλυπτήρια στο νομοσχέδιο για πλαστικό χρήμα-αδήλωτα εισοδήματα

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή βάζει τους όρους για τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ποιες είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Αποκαλυπτήρια στο νομοσχέδιο για πλαστικό χρήμα-αδήλωτα εισοδήματα

Διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, το πλαστικό χρήμα και το νέο πτωχευτικό κώδικα περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο ορίζει ότι μειώνεται από 1.500 σε 500 ευρώ το ύψος των συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων πάνω από το οποίο οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Δεν επιτρέπεται εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων για ποσό αν των 500 ευρώ. Παράλληλα καθιερώνεται πρόγραμμα κληρώσεων που θα βασίζεται σε συναλλαγές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ετήσιου κόστους έως 12 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά στις διατάξεις για την οικιοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων προβλέπεται προσαύξηση του φόρου που αναλογούσε κατά το χρόνο της απόκρυψης με συντελεστές 8-10%.

Η δυνατότητα οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων παρέχεται ως 31 Μαϊου 2017 και επιμέρους εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβληθούν μέχρι 31 Μαρτίου ο οφειλόμενος πρόσθετος φόρος είναι 8% του κύριου φόρου που προκύπτει από την υποβληθείσα δήλωση, ενώ αν οι δηλώσεις υποβληθούν μετά τις 31 Μαρτίου και μέχρι τη λήξη του προγράμματος ο οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10% του κύριου φόρου που προκύπτει από τη δήλωση.

Περαιτέρω επιβαρύνσεις προβλέπονται στην περίπτωση όπου έχει κοινοποιηθεί ειδοποίηση προσωρινού ελέγχου με την προσαύξηση να φτάνει ως και το 30%.

 

* Το σχέδιο νόμου, η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v