Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται το «ψαλίδι» για 250.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα κατά 430 εκατ. ευρώ οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις του ποσού που εισπράττουν οι δικαιούχοι. Τη λειτουργία του ΕΦΚΑ συζήτησε ο Τ. Πετρόπουλος με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ερχεται το «ψαλίδι» για 250.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Τεχνικά θέματα για τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την υλοποίηση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος με τους επικεφαλής των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα βγουν οι αναγκαίες εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της νομοθεσίας, μια εκ των οποίων είναι και αυτή που προβλέπει περικοπές στο σύνολο των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που έχουν απομείνει.

Mε την υπό έκδοση κοινή υπουργική απόφαση δεν θα αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, θα μειωθούν όμως τα ποσά που θα καταβληθούν σε αυτούς καθώς προβλέπεται περικοπή κατά 430 εκατ. ευρώ έναντι των ποσών που καταβλήθηκαν το 2016, κάτι που στην πράξη αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπές ΕΚΑΣ έως και κατά 50% στις 250.000 δικαιούχους του επιδόματος. Η μείωση θα φανεί με τις συντάξεις Ιανουαρίου, που θα καταβληθούν στις 20-22 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν συζητήθηκε το θέμα της έκτακτης παροχής προς τους συνταξιούχους, δεν ζητήθηκαν στοιχεία για το κόστος της εξαγγελίας και τους δικαιούχους, ενώ δεν τέθηκαν και θέματα για τα οποία πιέζει συνήθως στο ΔΝΤ, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.

Για τον επόμενο χρόνο, πάντως, μετατίθεται η εγκύκλιος για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων καθώς αργεί ακόμα από την Εθνική Στατιστική Αρχή η έκδοση του αναγκαίου μαθηματικού τύπου, βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το μέσο εισόδημα από το 2002 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v