Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H συμφωνία «επί της αρχής» που παίζεται στις Βρυξέλλες

Ολονύχτιες διεργασίες μεταξύ των θεσμών, για να καταλήξουν σε κοινή θέση. Τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οι ελληνικές προτροπές για «μικρή» νομοθέτηση μέτρων σε συνάρτηση με τα πλεονάσματα του 2016 και τις προβλέψεις για 2017-2018.

H συμφωνία «επί της αρχής» που παίζεται στις Βρυξέλλες

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση έχουν κάνει πρόοδο στο ακανθώδες θέμα της εκκρεμούς δεύτερης αξιολόγησης, μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσαν σήμερα το πρωί στο Euro2day.gr ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Χωρίς να αποκαλύπτουν το περιεχόμενο της ίδιας της «κατ’ αρχήν συμφωνίας», η οποία βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, οι πηγές εμφανίστηκαν αισιόδοξες πως «βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να επιστρέψουν οι επικεφαλής των αποστολών στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», όπως ανέφερε η μια πηγή.

Η κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, του Μάρκο Μπούτι της Κομισιόν, του Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, και ενδεχομένως του Πόουλ Τόμσεν.

Οι θεσμοί θα παρουσιάσουν κοινή πρόταση στον κ. Τσακαλώτο, όμως λόγω της προετοιμασίας που έχει ήδη γίνει, Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως «είμαστε αισιόδοξοι πως μπορούμε να επιτύχουμε κατ’ αρχήν συμφωνία».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, έχει ζητήσει τα επιπλέον μέτρα για το 2019-2020 να είναι περιορισμένα και σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορούν να εγκριθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο τα όποια προ-νομοθετημένα μέτρα (pre-legislation measures) τα οποία θα τεθούν σε ισχύ, αν δεν πιαστούν οι στόχοι.

Κάποιες πληροφορίες μιλούν και για ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα συνδυαστεί με την ψήφιση των μέτρων.

«Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα συζητηθεί», δήλωσε η δεύτερη πηγή, αφήνοντας περιθώριο ερμηνείας ότι το ελληνικό ζήτημα μπορεί να συζητηθεί και να συμφωνηθεί τμηματικά, για να αποφευχθεί η εμπλοκή με τις γερμανικές εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση, το ΔΝΤ πιθανότατα θα συνεχίσει να εγείρει αντιρρήσεις με αστερίσκους και να έχει συμβουλευτικό ρόλο.

Αναμένεται ανακοίνωση που θα εκδοθεί ή θα επικοινωνηθεί μετά το τέλος της συνάντησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v