Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευκαιρίες της Ελλάδας από τη συμφωνία Καναδά-ΕΕ

Ποια πεδία ανοίγονται για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσα από την νέα εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά (CETA). Δυνατότητες για μεγάλες αυξήσεις εξαγωγών φέτας. Tι εκτιμά ο ειδικός μεσολαβητής.

Οι ευκαιρίες της Ελλάδας από τη συμφωνία Καναδά-ΕΕ
  • του Τάσου Τσομπανίδη

Την επίσημη έναρξη της συμφωνίας, μετά την κύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σηματοδοτεί η άφιξη στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, του ειδικού μεσολαβητή μεταξύ της καναδικής κυβέρνησης και των «27», κ. Pierre Pettigrew (φωτό).

«Η συμφωνία αυτή θα αποβεί μακροπρόθεσμα επωφελής και για τα δύο μέρη» τόνισε ο P. Pettigrew. Χρειάζεται ωστόσο χρόνος για να ξεκινήσει, αφού απομένει η επικύρωση από το Καναδικό Κοινοβούλιο και την Γερουσία, καθώς και από τα Κοινοβούλια των «26», αφού μέχρι τώρα το έχει εγκρίνει μόνον η Λεττονία.

«Στην ελληνική οικονομία -και σε πείσμα της μακρόχρονης ύφεσης- εφόσον υπάρξει μεθοδικότητα, η CETA θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη τόσο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις όσο και σε μεμονωμένους επαγγελματίες» τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνακαναδικού Επιμελητηρίου Κων/νος Κατσιγιάννης.

Όσον αφορά την φέτα ο κ. Pettigrew επισήμανε ότι «ξεκινάμε από μια νέα αφετηρία, η οποία θα μας οδηγήσει σε περίπου τριπλασιασμό των εισαγωγών φέτας στην καναδική αγορά και συγκεκριμένα από τους 13.000 στους 30.000 τόνους».

Παράλληλα, συνέχισε ο P. Pettigrew, «τo αποκλειστικό δικαίωμα της ονομασίας της φέτας το φέρουν πλέον οι Έλληνες παραγωγοί, αφού στο πλαίσιο της CETA, κατοχυρώθηκαν τόσο η φέτα, όσο και δεκάδες άλλα προϊόντα ΠΟΠ» (Ονομασίας Προελεύσεως).

Επιπλέον ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι «αυτό ήταν μία νίκη της ευρωπαϊκής οικονομικής διπλωματίας, αφού ο Καναδάς, αλλά και οι υπόλοιπες βορειοατλαντικές χώρες, δεν είχαν ενσωματώσει ποτέ κατά το παρελθόν στην νομοθεσία τους την κατοχύρωση Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) που ανήκουν στην γεωγραφική επικράτεια χωρών με τις οποίες διατηρεί εμπορικές σχέσεις».

Και συνεχίζει ο Κων/νος Κατσιγιάννης: «Είναι αποκλειστικά στα χέρια της χώρας μας και των παραγωγών της να διεισδύσουν, χωρίς αντικίνητρα, στην καναδική αγορά των 35 εκατομμυρίων κατοίκων. Ήδη ο τριπλασιασμός της ποσόστωσης της φέτας είναι πολύ μεγάλο άνοιγμα, δυσανάλογο της δυναμικότητας των Ελλήνων παραγωγών».

Επιπλέον σε ερώτηση για την διαφαινόμενη πολιτική Trump με έμφαση στον προστατευτισμό και την πιθανή εξασθένηση της ισχύος της NAFTA (Σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των Βορειοατλαντικών Χωρών) ο κ.P. Pettigrew τόνισε: «Aυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι 35 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τον Καναδά ως πρώτη εξαγωγική αγορά από την οπoία απορροφώνται τα προϊόντα τους. Ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο απλό να ανατραπούν αυτές οι ισορροπίες και τα θετικά οφέλη από τις εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-Καναδά».

Επίσης. η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει και άλλα οφέλη αφού εκτός από το θετικό εμπορικό ισοζύγιο (270 εκατ. δολάρια) που μπορεί να διευρυνθεί, υπάρχουν ήδη σημαντικά καναδικά επιχειρηματικά συμφέροντα που επένδυσαν στην ελληνική οικονομία μέσα στην περίοδο της βαθιάς ύφεσης και που στο μέλλον μπορούν να πολλαπλασιαστούν. (Eldorado Gold, Fairfax Holdings).

Τέλος, δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη η δυνατότητα που θα δώσει η CETA για ελεύθερη μετακίνηση Ελλήνων επαγγελματιών που θα μπορούν να δραστηριοποιούνται χωρίς εμπόδιο στην καναδική επικράτεια.

Επιπλέον η συμφωνία περιέχει ισχυρά άρθρα για την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων επαγγελματιών και επιχειρηματιών στις Δημόσιους Διαγωνισμούς και Προμήθειες που προκηρύσσει το Καναδικό Δημόσιο αλλά και αντίστροφα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v