Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτογενές πλεόνασμα 2-3% βλέπουν οι Βρυξέλλες για το 2016

Πολλαπλάσιο του στόχου υπολογίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς αλλά παραμένουν οι διαφορές στις εκτιμήσεις. Η Αθήνα πιστεύει ότι φτάνει το 3,5%, η ΕΕ μεταξύ 2-3% και το ΔΝΤ... 0,9%.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2-3% βλέπουν οι Βρυξέλλες για το 2016

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές εκτιμούν πως η Ελλάδα είχε πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2 και 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, δηλαδή πολύ υψηλότερο του στόχου που τέθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης (0,5% του ΑΕΠ) και μεγαλύτερο απ’ ότι είχε προβλεφθεί προηγούμενα, ανέφερε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters.

Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο πιστεύει ότι το 2016 ήταν μόνο 0,9%.

Καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία θα μπορούσαν να ομαλοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις γύρω από τη διάσωση, οι οποίες καθυστερούν εδώ και μήνες λόγω των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας που απαιτούν από την Ελλάδα οι πιστωτές, προκειμένου να εκταμιευθούν τα νέα δάνεια για να αποπληρωθεί το χρέος που λήγει τον Ιούλιο.

Στο πλαίσιο της τρίτης διάσωσης της Ελλάδας από το 2010, η Αθήνα υποτίθεται πως θα άγγιζε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ πέρυσι. Η πηγή του πρακτορείου τόνισε πως οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πλέον ότι το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι «περίπου 3,5% του ΑΕΠ», αν και τα τελικά νούμερα δεν θα γίνουν γνωστά πριν τον Απρίλιο (σ.σ. 21 Απριλίου). Αυτό θα σήμαινε πως το πλεόνασμα ήδη συνάδει με το στόχο της Ελλάδας για το 2018, όταν θα λήγει το πρόγραμμα.

«Η Κομισιόν και οι θεσμοί ακόμη αξιολογούν τα στοιχεία και έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει μια πιο επιφυλακτική εκτίμηση, μεταξύ 2 και 3% του ΑΕΠ», ανέφερε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας πως αυτό θα ήταν «τεράστιο κατόρθωμα».

Στις πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις που δημοσίευσε το Φεβρουάριο, η Κομισιόν είχε εκτιμήσει πρωτογενές πλεόνασμα 2% για το 2016.

Ο αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι τα έσοδα από τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβανομένου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, αναμένεται να ανέλθουν σε 2,4 δισ. ευρώ φέτος και 1,9 δισ. το 2018. Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει έσοδα ύψους 2,7 δισ. για φέτος.

Οι μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση στις συντάξεις επίσης αναμένεται να παράγουν εξοικονόμηση της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και 2,5% μέχρι το 2025, πρόσθεσε η πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v