Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς… αβγάτισαν τα αντίμετρα και έφτασαν τα 7,5 δισ.!

Πώς το 2% του ΑΕΠ έγινε 7,5 δισ. ευρώ θετικών μέτρων. Σε δύο μεγάλες κατηγορίες χωρίζονται τα αντίμετρα. Με ακρίβεια... δεκαδικού οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Πώς… αβγάτισαν τα αντίμετρα και έφτασαν τα 7,5 δισ.!

«Ορφανά» αντίμετρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ το 2021 ενσωματώνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2018-21.

Η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, όπως τουλάχιστον την επικοινωνούσαν κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα, αφορούσε στη λήψη πρόσθετων μέτρων 1% συν 1% του ΑΕΠ, τα οποία θα «εξουδετερώνονταν» δημοσιονομικά από αντίμετρα ύψους 1% συν 1% του ΑΕΠ.

Αν οι υπολογισμοί γίνουν με ΑΕΠ 180 δισ. ευρώ, ο λογαριασμός βγαίνει στα 3,6 δισ. ευρώ. Αν γίνουν με τα 211 δισ. ευρώ του προβλεπόμενου για το 2021 ΑΕΠ, ο λογαριασμός αυξάνεται σε 4,2 δισ. ευρώ. Κανείς δεν διευκρίνισε ποτέ, με βάση το ΑΕΠ τίνος έτους θα γίνουν οι υπολογισμοί.

Τα μέτρα, όπως αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, σωρευτικά το 2021 διαμορφώνονται σε 4,9 δισ. ευρώ, όσα μνημόνευσε και ο υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή.

Στο μέτωπο των αντίμετρων, οι αποστάσεις ανάμεσα στα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα και στα όσα αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο είναι μεγαλύτερες. Ο λογαριασμός ανέβηκε στα 7,5 δισ. ευρώ. Τόσο είναι το ύψος των θετικών μέτρων τα οποία αποτυπώνονται αριθμητικά στο Μεσοπρόθεσμο στην πλήρη εξέλιξή τους το 2021, αλλά ένα σημαντικό μέρος τους παραμένει αδιευκρίνιστο. Το αδιευκρίνιστο κομμάτι φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Τα λεγόμενα αντίμετρα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αφενός, στις εξισορροπητικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των δαπανών όπου αναλύονται εκτενώς τα μέτρα:

1. κοινωνικής προστασίας (190 εκατ. ευρώ για την επέκταση του προγράμματος «σχολικά γεύματα), 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης, 600 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ενοικίου κ.λπ.)

2. υποβοήθησης των επενδύσεων (100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας, 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές του πρωτογενή τομέα κ.λπ.)

3. ενίσχυσης της απασχόλησης (260 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα ενεργών πολιτικών για την απασχόληση, υλοποιούμενα από τον ΟΑΕΔ) και

4. υγειονομικής περίθαλψης (240 εκατ. ευρώ για την επιδότηση συμμετοχής στα φάρμακα).

Αφετέρου, στις εξισορροπητικές παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, όπου για το 2021 καταγράφονται αναλυτικά τα εξής:

* 270 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων από το 29% στο 26%

* 209 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

* 997 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

* 613 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης

* 3,5 δισ. ευρώ από «διαρθρωτικές φορολογικές παρεμβάσεις».

Στο πολυνομοσχέδιο, υπάρχει η πρόβλεψη πρόσθετης δέσμης φορολογικών ελαφρύνσεων, εφόσον τα πρωτογενή πλεονάσματα ξεπεράσουν ακόμα και το 3,5% του ΑΕΠ (μετά από μέτρα και αντίμετρα). Κατά την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει ακόμα και το 4% του ΑΕΠ, σε όρους προγράμματος μετά το 2020.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το 2018 θα έχει επιτευχθεί πλεόνασμα 3,53%, το 2019 θα φτάσει στο 4%, το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 4,01% του ΑΕΠ και το 2021 θα τερματίσει στο 4,03% του ΑΕΠ.

Στην εκτίμηση αυτή προφανώς βασίζεται και η πρόβλεψη για 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετων ελαφρύνσεων από διαρθρωτικές φορολογικές παρεμβάσεις.

Η ακρίβεια στα δεκαδικά, όσον αφορά τις προβλέψεις, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v