Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομοθετούνται άμεσα οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα

Με διαδικασία κατεπείγοντος θα ψηφιστούν ρυθμίσεις που θα καλύπτουν τις εκκρεμότητες. Στόχος να παρουσιαστεί ο Ευ. Τσακαλώτος στο Eurogroup χωρίς καμία εκκρεμότητα πλην του χρέους. Συνεδριάζει το EwG.

Νομοθετούνται άμεσα οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα

Αμεσα προχωρά η κυβέρνηση στη νομοθέτηση με τη μορφή τροπολογιών όσων ανοικτών θεμάτων υπάρχουν στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, όπως ενημέρωσαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την κίνηση αυτή επιχειρείται να αρθούν όλες οι εκκρεμότητες, ώστε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να υπάρχει ως μόνο ανοικτό θέμα το ελληνικό χρέος.

Οι κινήσεις γίνονται ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του EwG, στην οποία θα εξεταστεί η πορεία των προαπαιτούμενων.

Όπως έγγραψε το Euro2day.gr,η εβδομάδα ξεκίνησε με 18 εκκρεμότητες στη λίστα των προαπαιτούμενων. Μεταξύ των βασικότερων, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, περιλαμβάνονται εκκρεμότητες που αφορούν στο Ελληνικό, στην προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, στην εκπόνηση ενός πλάνου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,4 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ, κυρίως από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τις διορθώσεις τις οποίες έχει απαιτήσει το ΔΝΤ σχετικά με τις προβλέψεις επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων. Στην αιτιολογική έκθεση του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου, υπήρξε αναφορά σε επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο νόμος στο άρθρο 16 ορίζει ότι διατηρούνται σε αναστολή έως τη λήξη του προγράμματος.

Ο Π. Τόμσεν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup φέρεται να είπε στον Ευ. Τσακαλώτο πως δεν συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένη ημερομηνία για το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας διόρθωση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι δεν έχει τεθεί αντίστοιχο ζήτημα από την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα διορθώσεων. Ευρωπαϊκή πηγή όμως, λίγο αργότερα, υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη βρίσκεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα. Σε αυτή την περίπτωση, αν ο σκόπελος δεν ξεπεραστεί, ενδέχεται να υπάρξουν νέοι πολιτικοί, σημειολογικού χαρακτήρα, πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση.

Μια ακόμα εκκρεμότητα που παραμένει αφορά και στην νομική γνωμάτευση περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

Ένα ακόμα θολό σημείο αφορά την πρόβλεψη για επανυπολογισμό του 10% των συντάξεων για αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2016, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Με δεδομένο ότι ο όγκος των συγκεκριμένων συντάξεων ξεπερνά τις 60.000, θα έπρεπε να επανυπολογιστούν 6.000 συντάξεις άμεσα, στόχος μάλλον αδύνατος, εάν αυτή είναι η τελική μορφή του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v