Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: H Eλλάδα να επιστρέψει στις αγορές πριν λήξει το πρόγραμμα

Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την χρηματοδότηση από τις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος, τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Pρόσθεσε πως οι αγορές θέλουν διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστoύν οι μεταρρυθμίσεις.

Ρέγκλινγκ: H Eλλάδα να επιστρέψει στις αγορές πριν λήξει το πρόγραμμα

Η Ελλάδα θα ήταν καλό να επιστρέψει στις αγορές πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι πολύ μεγάλες, αλλά τόνισε πως η εμπειρία από τις άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα διάσωσης δείχνει πως είναι φυσιολογικό για τις κυβερνήσεις να μην περιμένουν μέχρι να μην έχουν πλέον πρόσβαση στους πόρους των προγραμμάτων διάσωσης.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την χρηματοδότηση από τις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αγορές θέλουν διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

O επικεφαλής του ESM, χαρακτήρισε θετικό σημάδι το ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ενώ επιβεβαίωσε ότι εκταμιεύτηκε η δόση των 7,7 δισ. ευρώ προς τη χώρα. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι με τη δόση αυτή ο ESM έχει χορηγήσει στην Ελλάδα 39,4 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης. 

Παράλληλα, τόνισε πως ο ESM και ο EFSF διαθέτουν πλέον το 51% του δημόσιου ελληνικού χρέους, κάτι που τους καθιστά τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας.

Ντάισελμπλουμ: Το bail-in εφαρμόστηκε στις ιταλικές τράπεζες

Το bail-in εφαρμόστηκε στην περίπτωση των ιταλικών τραπεζών, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Το βάθος του bail-in εξαρτάται από τις συνθήκες που ισχύουν στην κάθε περίπτωση και από το εκάστοτε νομικό πλαίσιο με το οποίο διενεργείται, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ κατά την στην συνέντευξη τύπου.

Η επιλογή του νομικού πλαισίου αποφασίζεται από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών είχαν μια γενική συζήτηση για τα πλαίσια αφερεγγυότητας των τραπεζών και θα συνεχίσουν να εργάζονται στα θέμα αυτό.

Παράλληλα, το Eurogroup συζήτησε και συγκεκριμένες περιπτώσεις τραπεζών και ειδικότερα των δύο τραπεζών του Βενέτο στην Ιταλία.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον ρόλο που είχαν στις αποφάσεις που ελήφθησαν για τις δύο ιταλικές τράπεζες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αποτελεσματικό τον συντονισμό μεταξύ των θεσμών και διευκρίνισε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διαβεβαίωσαν το Eurogroup ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ευθυγραμμίζονται πλήρως με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

Τόνισε ωστόσο πως μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα της περαιτέρω εναρμόνισης των εθνικών πλαισίων αφερεγγυότητας. «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές που ήρθαν στο προσκήνιο στην περίπτωση των ιταλικών τραπεζών» υπογράμμισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v