Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Νωρίτερα και ταχύτερα το stress test

Στόχος να έχει ολοκληρωθεί το Μάιο ή αρχές Ιουλίου πριν την ολοκλήρωση δηλαδή του τρίτου προγράμματος για τη χώρα. Η δήλωση Ντράγκι για εμπροσθοβαρές stress test πρώτο βήμα για να καλυφθούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ.

Τράπεζες: Νωρίτερα και ταχύτερα το stress test

Τον Φεβρουάριο του 2018, περίπου 45 ημέρες νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαικές τράπεζες, θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες.

Αυτό εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, μετά τη δήλωση Μάριο Ντράγκι ότι η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιταχύνει την διεξαγωγή του stress test για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποκάλυψε τον σχεδιασμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για νωρίτερη τέλεση της άσκησης και επισήμανε ότι ήδη έχει ενημερωθεί σχετικώς το ΔΝΤ για τον παραπάνω σχεδιασμό.

Οπως είναι γνωστό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για την πραγματοποίηση ενός νέου ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης και έχει ξεκαθαρίσει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης που ξεκινά (είναι η πρώτη με βάση το νέο stand by πρόγραμμα του Ταμείου που αποφασίστηκε τον Ιούλιο).

Η ΕΚΤ έχει απορρίψει το αίτημα, λέγοντας πως ο επόμενος έλεγχος των ελληνικών τραπεζών θα γίνει με το προγραμματισμένο stress test του 2018, αφήνοντας πάντως ανοικτό η άσκηση προσομοίωσης να διεξαχθεί αφενός νωρίτερα, αφετέρου με τέτοιο τρόπο που να καλύπτει και τις ανησυχίες του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup της Εσθονίας είχε προετοιμάσει σχετικά τις αγορές για τον σχεδιασμό που επιβεβαίωσε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις που ασκεί στο θέμα το ΔΝΤ, το μέλος της ΕΚΤ είχε δηλώσει πως υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για το stress test και η ΕΚΤ θα δει πώς χωρά στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και πώς θα είναι διαθέσιμο έγκαιρα πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Το stress test αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών τον επόμενο Φεβρουάριο, ώστε να ολοκληρωθεί το Μάιο ή στις αρχές Ιουλίου του 2018, πριν δηλαδή την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος της χώρας (Αύγουστος 2018). 

Το αν η επίσπευση διενέργειας της άσκησης προσομοίωσης συνοδευτεί από πρόσθετες πρόνοιες για τις εγχώριες τράπεζες είναι νωρίς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να απαντηθεί.

Μια πρόγευση, πάντως, προθέσεων έδωσε ο Μπενουά Κερέ, στην ίδια συνέντευξη τύπου, αναφέροντας πως όταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.τλ.).

«Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM» σημείωσε ο κ. Κερέ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v