Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Αισιόδοξες οι προβλέψεις του προϋπολογισμού

Πώς κρίνει ο διεθνής οίκος τα στοιχεία από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Γιατί η εκταμίευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από τους δανειστές θα προσέφερε ένα μαξιλάρι ρευστότητας για την Ελλάδα.

Citi: Αισιόδοξες οι προβλέψεις του προϋπολογισμού

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά, που κινούνται σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος ή και υψηλότερα, είναι αρκετά αισιόδοξες, τονίζει η Citigroup σε σχετικό report.

Ωστόσο η πολιτική δέσμευση για το κλείσιμο του ελληνικού έπους των μνημονίων είναι δεδομένη τόσο από την πλευρά της Αθήνας όσο και από τους διεθνείς δανειστές.

Η εκταμίευση επιπρόσθετων δανείων πριν το τέλος του προγράμματος (δεδομένου ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι από τα 86 δισ. ευρώ), αν και πολιτικά δύσκολη, θα μπορούσε να παράσχει ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει πλήρως στις αγορές τα προσεχή χρόνια, αναφέρει η Citigroup.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η στρατηγική της Ελλάδας για το χρέος το 2018 περιλαμβάνει νέα έκδοση ομολόγων και ανταλλαγή (swap) ομολόγων που εκδόθηκαν λόγω PSI το 2012.

Στον προϋπολογισμό αναφέρεται επίσης, τονίζει η Citi, ότι η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει επιπλέον κεφάλαια από το τρέχον πρόγραμμα, ώστε να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας για την καθαρή έξοδο στις αγορές.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει επίσης, όπως σημειώνει η Citi, ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις υποσχέσεις φορολογικών περικοπών τα προσεχή έτη, αφού η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ θα επιτρέψει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v