Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βλέψεις για υπερπλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ το 2017

Κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να συμφωνούν ότι θα υπάρξει και φέτος μεγάλη υπέρβαση στόχου. Πηγή ΥΠΟΙΚ: «Εκτιμώ με ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018». Πονοκέφαλος το κοινωνικό μέρισμα. Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση.

Βλέψεις για υπερπλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ το 2017

«Εκτιμώ με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών με το κουαρτέτο.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη για το 2017 και το 2018 με τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος να μπαίνει στο 2,8% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου για 1,75%) και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Για το 2017 δηλαδή προβλέπεται υπέρβαση 1,05% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

«Συμφωνήσαμε στη βάση των μεγεθών», είπε ο αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του επομένου έτους θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πολύ ικανοποιημένος σημειώνοντας πως «λύνονται όλα τα προβλήματα, αν και έχουμε πολύ τεχνική δουλειά μπροστά μας», που μεταφράζεται σε μετουσίωση των συμφωνηθέντων σε νομοθετικές διατάξεις, εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις».

Ανοικτό κεφάλαιο παραμένει το μέρισμα το οποίο προτίθεται να διανείμει η κυβέρνηση στο τέλος του τρέχοντος έτους και σύμφωνα με πληροφορίες συναντά ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών καθώς προκρίνουν την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η διανομή ποσού της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ ενώ ένα μέρος του υπερπλεονάσματος της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ σχεδιάζεται να παραμείνει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» προκειμένου να καλυφθούν τυχόν εκ των υστέρων αναθεωρήσεις από την Eurostat.

Το θέμα του κοινωνικού μερίσματος θα συνεχίσει να συζητείται μέσω τηλεδιασκέψεων και εκτιμάται από πηγές του ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν από την αναμενόμενη επάνοδο του κουαρτέτου στο τέλος Νοεμβρίου. 

Υπερπλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ

Νωρίτερα άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο Hilton δήλωσε ότι για το 2017 οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,05% πάνω από τον στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%. 

Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με τον στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v