Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Δεν μιλάμε για success story αλλά για true story

Βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε, για να χτίσουμε «αποθέματα» για την έξοδο από το πρόγραμμα, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Επίθεση στη ΝΔ, που έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη.

Τσακαλώτος: Δεν μιλάμε για success story αλλά για true story

Εμείς δεν μιλάμε για «success story» αλλά για «true story», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε για να χτίσουμε «αποθέματα» για την έξοδο από το πρόγραμμα, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «όταν εσείς φύγατε, αφήσατε άδεια ταμεία».

«Ανεξάρτητα ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, εμείς θα έχουμε τα αποθέματα, για να μπορεί να σταθεί η χώρα στα πόδια της», συμπλήρωσε.

Η ΝΔ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, έχει βάλει τόσο χαμηλά τον πήχη, που μπορεί να περάσει από πάνω ακόμη και «μία φυματική σαρανταποδαρούσα με πρόβλημα μηνίσκου στα 25 από τα 40 πόδια και κρατώντας σακούλες με τα ψώνια της εβδομάδας από τα Lidl».

Ομολόγησε κι ο ίδιος -μετά τον κ. Χουλιαράκη- εκ νέου ότι η κυβέρνηση επιβάρυνε φορολογικά περισσότερο τη μεσαία τάξη, με το επιχείρημα ότι αποφάσισε να προτάξει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής φτώχειας.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ούτε ο ίδιος θεωρεί ως βέλτιστη τη λύση «να υπάρχει υπερφορολόγηση και μετά να μοιράζεται το πλεόνασμα», όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, ωστόσο εξήγησε τους λόγους που η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους αναγκαστικά.

«Αυτό γίνεται πρώτον, γιατί το ΔΝΤ πάντα υποτιμάει την απόδοση των μέτρων και δεύτερον, γιατί δεν μετράει καθόλου τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα (έσοδα από την φοροδιαφυγή, έσοδα από την αύξηση της εισπραξιμότητας από τον ΦΠΑ). Δεν το θέλουμε, αλλά ζοριστήκαμε για αυτούς τους λόγους. Δεν λαμβάνουν υπόψη κάποια από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, που τα συμμερίζεται και η κυβέρνηση, ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ύφεση, ούτε και τα μη παραμετρικά μέτρα, τα οποία δεν μπορείς να τα καταγράψεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v