Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γκάζι» στα κόκκινα δάνεια ζητάει η ΤτΕ

Γιατί προτρέπει τις τράπεζες για ταχύτερο ρυθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η αιχμή για έλλειψη γκάμας λύσεων και η σύσταση για επιθετικές αναδιαρθρώσεις βιώσιμων εταιρειών και οριστικές λύσεις για όσες μένουν τεχνητά στη ζωή.

«Γκάζι» στα κόκκινα δάνεια ζητάει η ΤτΕ

Ταχύτερο ρυθμό στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των «κόκκινων» δανείων ζητάει η Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας ότι η επάνοδος της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να επιτευχθούν ή και ιδανικά να ξεπερασθούν οι στόχοι μείωσης που προβλέπουν τα επιχειρησιακά τους πλάνα.

Παρότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενη προτροπή από την κεντρική τράπεζα, αυτή τη φορά η ΤτΕ κάνει ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας ότι σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας, οι τράπεζες «επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες».

Πρόκειται για άμεση αναφορά σε απουσία επαρκούς γκάμας λύσεων, η οποία εν μέρει δικαιολογείται από το γεγονός ότι μέρος του θεσμικού πλαισίου ψηφίστηκε εντός της φετινής χρονιάς και πρακτικά μόλις ξεκίνησε να εφαρμόζεται.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα απλουστεύθηκε το νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης εταιριών διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων, με δέκα εταιρίες να έχουν ήδη λάβει άδεια λειτουργίας.

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2017 τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και στο τέλος Νοεμβρίου του 2017 τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η λειτουργία της τελευταίας θα συμβάλει στη βελτίωση της τιμολόγησης των υπό ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, οι οποίες αναπόφευκτα χάνουν την αξία τους (π.χ. λόγω φυσικής φθοράς) όσο αναβάλλεται η εκποίησή τους, γεγονός που, σύμφωνα με την ΤτΕ, δυσχεραίνει την ανάπτυξη μιας ενεργούς δευτερογενούς αγοράς δανείων.

Η ΤτΕ σημειώνει ότι εκκρεμεί η υλοποίηση άλλων μέτρων, που θα επιτάχυναν τις δικαστικές διαδικασίες και θα διευκόλυναν την ενεργητική διαχείριση των δανείων που τελούν υπό το καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη, ιδίως δε εκείνων που κατά τεκμήριο συνδέονται με στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Επιθετικότερες αναδιαρθρώσεις για βιώσιμες επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, η ΤτΕ ζητά από τις τράπεζες να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, για την αντιμετώπιση του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, «ενδείκνυται ταχύτερος ρυθμός προόδου από τον μέχρι στιγμής επιτευχθέντα».

Το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) υποχώρησε κατά 7,6% (8,2 δισ.) στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι του μέγιστου επιπέδου που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2016. Από την αρχή της φετινής χρονιάς, τα NPEs μειώθηκαν κατά 5,5%, φθάνοντας στα 100,4 δισ. ευρώ ή το 44,6% των συνολικών χορηγήσεων.

Η παραπάνω βελτίωση ήταν αποτέλεσμα κυρίως διαγραφών δανείων (4,4 δισ. ευρώ) και δευτερευόντως πωλήσεων (1,8 δισ. ευρώ), με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά πώληση δανείων από μη συστημική τράπεζα (Attica Bank). Οι αποπληρωμές (μερικές ή ολικές) δανείων ανήλθαν μόλις σε 1,8 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκαν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ονομαστικής αξίας 8,1 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο ρυθμίστηκαν και άρχισαν εκ νέου να εξυπηρετούνται δάνεια αξίας 5,3 δισ. ευρώ.

Περίπου το ήμισυ (45,5%) του συνολικού ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά δανειακές συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αποτελούν το 24,5% και τα δάνεια με βραχύτερη (ή και καμία) καθυστέρηση, τα οποία θεωρούνται παρ’ όλα αυτά ως αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay), αποτελούν το υπόλοιπο 30,1%.

Σημειώνεται επίσης ότι περίπου 14,3 δισ. ευρώ από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν δάνεια για τα οποία οι δανειολήπτες έχουν αιτηθεί νομική προστασία, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορούν στεγαστικά (9 δισ. ευρώ) και καταναλωτικά δάνεια (3,3 δισ. ευρώ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v